Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) се среща с израелския президент Исаак Херцог по време на посещението му в Израел на 3 ноември. Джонатан Ернст/Reuters

Свързани новини

03.11.2023 14:44

Израел има не само правото, но и задължението да се защитава: Блинкен

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, застанал редом с израелския президент Исаак Херцог в Тел Авив в петък, заяви, че страната му подкрепя Израел и че цивилното население в Газа трябва да бъде защитено, предаде CNN.

    "Ние твърдо заставаме зад тезата, че Израел има не само правото, но и задължението да се защитава и да направи всичко възможно, за да се увери, че 7 октомври никога няма да се повтори", каза Блинкен.
 
  "Важно е как Израел ще направи това. И е много важно, когато става въпрос за защита на цивилни граждани, които са попаднали под кръстосан огън от страна на Хамас, да се направи всичко възможно те да бъдат защитени и да се окаже помощ на тези, които толкова отчаяно се нуждаят от нея и по никакъв начин не са отговорни за случилото се на 7 октомври. Така че работим по всичко това заедно."

Дипломатически източник, запознат с преговорите, заяви пред CNN в петък, че Блинкен ще настоява пред Израел за "пауза" във въздушните удари по Газа, за да "даде възможност за посредничество".


 Херцог благодари на Блинкен за неговата "морална яснота".

Той призна, че протестиращите, които се чуваха слабо на заден план, настояваха да се предприемат действия за освобождаване на заложниците, държани от Хамас, и каза: "Сърцето ни е с тях. Ние ги разбираме. Искаме незабавното им освобождаване."

Блинкен и Херцог казаха също, че "всеки един момент мислят за нашите заложници - толкова много израелци, американци, други чуждестранни граждани".

    "Решени сме да направим всичко възможно, за да ги върнем безопасно, да ги върнем при семействата и близките им", каза Блинкен.

Херцог се опита да подчертае твърдението, че Израел спазва международното хуманитарно право, като показа на Блинкен листовка - 1,2 милиона от тях, по думите му, са били изпратени на гражданите на Газа.

    "Извършихме шест милиона текстови съобщения и четири милиона телефонни обаждания до гражданите на Газа в съответствие с правилата на международното право, при което предупредихме гражданите предварително, включително преди нападението в Джабалия", каза той.


 На снимката: Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен (вляво) се среща с израелския президент Исаак Херцог по време на посещението му в Израел на 3 ноември. Джонатан Ернст/Reuters



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат