Израелските военновъздушни сили са започнали атака срещу Газа, каза още говорителят.

Свързани новини

07.10.2023 15:50

Израел е във война: Нетаняху

Видян 1175 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота сутринта палестинската въоръжена групировка Хамас изстреля хиляди ракети по Израел и изпрати свои бойци да проникнат в еврейски селища близо до границата на страната с Газа.


При изненадващите атаки бяха убити няколко души и стотици бяха ранени. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че страната е "във война" и обеща на Хамас отмъщение, което те "никога не са познавали досега". Израелските сили за отбрана (IDF) отговориха, като изпратиха десетки военни самолети да нанесат удари по цели в Газа.

"Граждани на Израел, ние сме във война. И ние ще победим", заяви Нетаняху във видеообръщение.

"Врагът ще плати цена, каквато не е познавал досега", обеща той, визирайки Хамас.

Коментарите на Нетаняху бяха повторени от главния говорител на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари, който заяви, че Израел е в "състояние на война" след изненадващата атака на Хамас рано в събота.

"ЦАХАЛ обяви състояние на война", каза той във видеообръщение. "Намираме се в състояние на война."

Той добави, че "са изстреляни повече от 2000 ракети" и че "терористите са проникнали, а някои от тях все още са в Израел".


ЦАХАЛ наводнява района с войници. Съсредоточаваме бойните действия върху границата с Газа", каза Хагари. "Започнахме повсеместно призоваване във всички части на ЦАХАЛ. Военновъздушните сили също нанасят удари в Газа."

Говорител на ЦАХАЛ добави, че боевете продължават и че бойците продължават да присъстват на множество места. По думите им в момента израелските отбранителни сили са съсредоточени върху боевете в районите около ивицата Газа, като в същото време се призовават военни резервисти.

Израелските военновъздушни сили са започнали атака срещу Газа, каза още говорителят.

Според съобщения в местните медии от началото на изненадващата атака от страна на Хамас са убити най-малко 22 израелци.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви в събота, че палестинският народ има право да се защитава от това, което той определи като "терор на заселниците и окупационните войски".


Новинарската агенция WAFA съобщи, че Абас е председателствал спешна среща на цивилни служители и служители по сигурността. Той е дал указания палестинците да бъдат защитени, допълва информационната агенция.

Говорителят на "Хамас" Халед Кадоми заяви, че нахлуването на групировката идва като отмъщение за продължилите десетилетия "жестокости".

"Искаме международната общност да спре жестокостите в Газа, срещу палестинския народ, нашите свети места като Ал-Акса", каза Кадоми пред "Ал Джазира". "Всички тези неща са причината за започването на тази битка".

Кадоми добави, че пленените израелски войници и цивилни граждани "не са заложници", а "военнопленници".

В интервю за местно радио служител от израелските служби за спешна помощ е предположил, че броят на загиналите е по-висок от официалния брой от 22 души, според доклад на The Guardian. Продължават усилията за намиране на ранени.

Израелското министерство на здравеопазването съобщи, че 545 души са се явили за лечение в болници.


Неназован израелски правителствен служител заяви пред Би Би Си, че ще започне мащабно разследване, за да се установи как разузнавателните служби на Израел не са успели да предотвратят координираната атака на Хамас. Източникът заяви, че разследването "ще продължи с години".

Палестински бойци държат в плен неизвестен брой израелци в южния град Офаким, съобщи Ройтерс. Това става след широко разпространени, но непотвърдени съобщения в социалните медии за пленени израелски граждани.

Във всички болници е обявено извънредно положение, съобщи палестинският министър на здравеопазването Май Алкайла, според информационна агенция WAFA. "Няколко палестинци бяха убити и още много бяха ранени днес", съобщава WAFA.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.10.2023 09:36

    Staged! Целта е конфликт с Иран.

  • 001 Anonimen 07.10.2023 20:25

    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами===---> mub.me/medik

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните