Със 136 ЗА избраха Росен Желязков за шеф на НС.

Свързани новини

19.04.2023 11:05

Избраха Желязков за шеф на НС

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росен Желязков е новият шеф на 49-ото НС, решиха депутатите със гласа 136 "за". Той получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. "Против" гласуваха от Възраждане, ДПС и БСП. Нито един народен представител не се отцепи от групата си.
Желязков е завършил право в СУ Св. Климент Охрдиски, в периода от 2003 до 2009 г. е секретар на Столичната община, между 2009 и 2013 г. е главен секретар на МС, заемал е и поста министър на транспорта, а в последните няколко състава на НС е депутат от ГЕРБ.


По-късно почти единодушно с 230 гласа "за" и 1 “въздържал се” от ПП си избраха и зам.-председатели.


От ГЕРБ-СДС бе излъчена Росица Кирова, която вече е била зам.-шеф в 46-ия и 47-ия парламент. ПП-ДБ издигнаха Никола Минчев, бивш председател на 47-ото и зам. на 48-ото НС. Възраждане предложи Цончо Ганев, който също бе също зам.-шеф на парламента. Филиз Хюсменова, в миналото депутат от ДПС и евродепутат на движението в Брюксел, бе посочена от партията на Карадайъ. Другият бивш зам.-председател Кристиян Вигенин бе излъчен от страна на БСП. ИТН издигна ексдепутата и имунолога от БАН д-р Андрей Чорбанов.


Първата и втората политически сили се разбраха след няколкодневни преговори кой да заеме председателското място в парламента като постигнаха договорка за ротационния принцип на председателство.


Според "джентълменското споразумение" между двете коалиции ПП-ДБ ще подкрепят номинацията на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, а ако парламентът работи повече от три месеца, ще има ротация.


"Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи и че не може да бъде закрепен с акт на Народното събрание и разчитаме, че той ще бъде спазван в бъдеще и от двете страни", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.


„Парламентарната традиция изисква да се кажат думи с тържествен характер. Мисля, че обаче не е моментът за тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността, която имаме. Обществото очаква сигурност, справедливост и стабилност. Тези очаквания са предпоставка ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на сградата”, каза от трибуната на парламента новия председател на НС.


БСП няма да подкрепи кандидатурата на Росен Желязков от принципни съображения, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея споразумението за ротационно председателство е противоконституционно.


Тя обвърза законодателната програма, предложена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с приемането на бюджет и формирането на правителство между двете коалиции.


"Честито на Никола Минчев - ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар срещу авторитета на Народното събрание. По-важното, обаче, от тази уйдурма, е законодателната програма. В тези предложения има добри и необходими закони, част от които и ние подкрепяме. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Въпросът ми е: "Чия е тази програма?".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог