Очакваше ГЕРБ-СДС да проведе среща с Възраждане. От партията на Костадин Костадинов обаче съобщиха, че разговорът се отлага за сряда.

Свързани новини

18.04.2023 18:16

Росен Желязков - шеф на НС до 19 юли, избори - през септември

Видян 4746 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако парламентът работи повече от 3 месеца, ще има ротация, заяви на брифинг шефът на ПГ на партията на Бойко Борисов Десислава Атанасова. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили Росен Желязков да бъде председател на 49-ото Народно събрание, обяви тя. В замяна Доброто ще получи възможността да определи шеф на правната комисия. Засега от коалицията не съобщават кого ще номинират. Името вероятно ще стане известно на заседанието в сряда.


Парламентарният шеф ще бъде сменен на ротационен принцип след 3 месеца, ако обаче това НС работи толкова дълго. Посоченият срок идва точно около 19 юли, което е удобна дата за разпускане на депутатите от този състав и свикване на поредните предсрочни избори за средата на септември. Дотогава партиите трябва спешно да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим двата транша или общо 3 млрд лева. Може да се договори и бюджетът, както и поправките в закона за разследване на главния прокурор.


ГЕРБ и Доброто проведоха втора серия от разговори, които продължиха над 5 часа.  Формациите обещаха да публикуват списък със съответните законопроекти. Той ще бъде разпратен и до останалите ПГ, от които ще се очаква подкрепа. В списъка влизат внесените от МС законопроекти, свързани именно с изпълнението на Плана за възстановяване, както и други, които двете коалиции ще внесат съвместно.


Въпросът за бъдещото редовно правителство обаче още не се обсъжда. Това съобщиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в кулоарите на Народното събрание.


Още при първите си разговори Атанасова и Желязков от страна на ГЕРБ-СДС и Николай Денков и Христо Иванов от ПП-ДБ бяха единодушни за това, че разбират необходимостта да бъде съставен редовен кабинет. До създаването му, което изглежда невъзможно предвид позицията на Доброто, обаче няма да се водят разговори за нов бюджет. “Недопустимо е в условията на евентуална предстояща кампания да приемаме бюджет, защото популизмът ще вземе връх”, коментира шефът на ПГ на ГЕРБ.


"Има връзка между законодателната програма и идеята за ротацията на председателят на парламента. Там също това, което сме обсъдили, е председателят на парламента и председателят на правната комисия да бъдат от различните политически формации. Така ще има съгласуване на това, което става в комисията, с това, което решава парламентът. Така че ротацията е идея да се работи на максимални обороти, без да има някъде забавяне", обясни преди срещата бившият просветен министър Денков. Той, като зам.-министър в Борисов 3, води преговорите от страна на ПП-ДБ. На разговорите изненадващо се появи и бременната Лена Бориславова. Тя също преговаря с ГЕРБ от името на Петков и Василев, която иначе се оттегли от НС.


Очакваше ГЕРБ-СДС да проведе среща с Възраждане. От партията на Костадин Костадинов обаче съобщиха, че разговорът се отлага за сряда.




Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Отче Ваш 19.04.2023 08:47

    Чудни са делата ти, Господи! Абе казах ви аз, че ще се вземат младите, ама вие не ми вярвахте !!! КОКАЛ, който на теб, евроатлантически символ на прехода ИЗМЕНИ, той НА ВЕЛИКАТА ПРАВДА ИЗМЕНЯ !!!

  • 002 Anonimen 18.04.2023 23:27

    правителство на Посолството, което да прати български войски в Украйна. Уважаеми сънародници, гответе сопи, вили, бухалки, тояги – всичко, с което може да се излезе на улицата. Съдбата на народа остава само в собствената му съпротива

  • 001 Anonimen 18.04.2023 20:55

    двете чочарки творят закони, мила моя майно ле! какво падение

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,