Свързани новини

19.02.2020 14:39

Избират нов управител на НЗОК

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Парламентът откри процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В понеделник до 18.00 часа ще могат да се внасят кандидатури. Само в последните три години Касата смени трима управители, предаде БНР.


На фона на натрупаните проблеми, новината за стартиралата процедура не е свързана с особени очаквания, особено от опозицията. Причините – симптоматичното състояние с честите смени на управители на Здравната каса. Предстои избор на 19-ия, като нито един от предшествениците му не е довършил мандата си. За последните три години, например, един мандат управляваха трима - д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев, който обяви, че остава на поста до 12-и март, с което затваря мандата.


По информация на „Хоризонт“ конкретен кандидат все още няма и ще е усилие да се излъчи и в следващите дни.


Заместник-председателят на Народното събрание и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер е категорична, че това, което се случва с управлението на Здравната каса, е ясна симптоматика и е свързано с липсата на реформи и грешно функциониращ модел в здравеопазването.


Д-р Георги Михайлов от БСП, член на здравната комисия в парламента, също обърна внимание в честата смяна на управители на Касата, която също, по думите му, е огледало на състоянието в здравеопазването.


От опозицията са категорични, че кризата в управлението на Касата е знак, че не личностите са важни.


Гласуваната процедура предвижда в следващите пет дни предложения на кандидати за управител на НЗОК да могат да се правят от парламентарните групи. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в комисията по здравеопазване в Народното събрание на открито заседание, където ще изложат вижданията си за развитие на дейността на Националната здравноосигурителна каса. Реалният избор ще е в пленарната зала. Ако има кандидат, то той трябва да бъде избран до 12-и март.


Чисто процедурно „Обединени патриоти“ като по-малък коалиционен партньор в управлението са се разбрали ГЕРБ да предложат нов управител, а патриотите да предложат подуправител. Това уточни за „Хоризонт“ д-р Калин Поповски, член на здравната комисия и депутат от ОП. Той не се съгласи с мненията, че управителят на Здравната каса няма особена тежест и защити политики в областта на здравеопазването, макар да призна, че има още много несъвършенства и проблеми.


Д-р Калин Поповски призна, че е бил убеждаван да бъде кандидат за управител на Касата, но е отказал и допусна, че ако ГЕРБ не излъчат кандидат извън парламента, хипотетично е възможно да посочат и някой от редицата на парламентарната им група. Също призна, че все по-трудно се намират желаещи – а причините откри в опит за отбягване на икономически и политически натиск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион