Свързани новини

09.05.2019 14:31

Ивица Дачич: Сърбия е малка, но не и глупава страна

Видян 1239 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че "Сърбия е малка, но не и глупава страна", съобщиха сръбските медии, предаде Фокус.


Той отбеляза, че докато Сърбия говори за компромис и диалог, Прищина и Тирана се споразумяват за създаването на "Велика Албания" под масата.


Дачич, който говори пред сръбската обществена телевизия РТС, каза, че разговорът между президента на Косово Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама за "националното обединение" заслужава остър отговор.


"Сърбия не говори за това (за" Велика Албания "), а Тачи и Рама го правят. Те се изплюха в лицето на целия ЕС, на всички, които убеждават Сърбия, че трябва да бъдем конструктивни и мирни. Ние седим на масата, а те преговарят за създаването на „Велика Албания“ под същата маса, заяви ръководителят на сръбската дипломация.


Според него, преговорите на Рама и Тачи са голям позор за албанските политици, защото на среща на върха, която говори за регионално сътрудничество, те говорят за "поправяне на исторически несправедливости".


Дачи добави, че "Сърбия е малка, но не и глупава".


Външният министър смята, че сега въпросът е дали Сърбия трябва да участва в срещи като сегашната в Тирана, защото, както той каза, идеята за "Велика Албания" е „пробутана зад гърба ни“.


"Принципите на неизменността на границите изглеждат позволени само, когато човек трябва да атакува Сърбия," каза Дачич и попита какво ще стане, ако (сръбски президент Александър) Вучич и (сръбски член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад) Додик се срещнат, за да обсъдят обединението на сърбите.


Дачич подчерта, че не става въпрос за отваряне на кутията на Пандора, тъй като според него тя е отворена с признаването на Косово и нарушаването на принципа за неизменност на границите.


"Това е представянето на "Велика Албания", на което никой не реагира. Къде са тези, които критикуват Сърбия за някаква престъпна идея? Казаха, че няма да има промяна в границите, къде са били вчера?“ - попита той.


Сърбия, както каза той, няма никакъв таен, а само публичен план - не признава едностранно обявената независимост на Косово.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително