Свързани новини

16.05.2011 16:12

Италия: Часовникът цъка за Кадафи

Видян 1410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броени часове остават на режима на либийския диктатор Муамар Кадафи, заяви категорично министърът на външните работи на Италия Франко Фратини по телевизия Canale 5.

От думите му стана ясно, че са започнали да се получават сигнали от тесния кръг приближени на режима на полковника, според които трябва да бъде намерен достоен изход от създалата се в страната ситуация и по-специално да бъде намерено място, където Кадафи ще може да се оттегли, така че завинаги да изчезне от политическата сцена. 

„Работим с ООН върху това да бъде намерен политически изход, който отстранява диктатора и неговото семейство от сцената и позволява незабавно да бъде създадено правителство на националното помирение“, каза Фратини. По думите му това трябва да бъде правителство на цяла Либия, а не само правителство на Бенгази.

Междувременно прокуратурата към Международния наказателен съд в Хага е поискала да бъдат издадени заповеди за арест на либийския лидер Муамар Кадафи и хора от най-близкото му обкръжение заради престъпления против човечеството, съобщи Ройтерс. Прокурорът Луис Морено-Окампо заяви, че е било поискано задържането на полковника, най-известния му син Сейф ал-Ислам и шефа на разузнаването Абдула ал-Сенуси. Обвинителите посочват, че тримата ще бъдат обвинени за кървавото потушаване на размириците в Джамахирията от средата на февруари насам.

През нощта на 15 февруари 2011 г. либийският пристанищен град Бенгази пламна от сблъсък на протести между 500-600 демонстранти и служителите на реда. Поводът народът да се надигне бе задържането на адвокат правозащитник. Два дни по-късно бе организиран мирен поход на интелигенцията, искаща оставката на Кадафи. Властите на Либия изкарват по улиците на Бенгази войска с бронетехника. От този момент до сега хиляди хора загинаха. Месец по-късно Великобритания, Франция, САЩ, Канада и Италия предприеха операция Зората на Одисей срещу либийския режим. 

снимка: БТА



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак