Почти две трети от китайския внос през февруари се състоеше от стоки от този сегмент, които бяха на стойност 1,84 млрд. евро (2 млрд. долара), в сравнение с едва 98,5 млн. евро (107 млн. долара) година по-рано.

Свързани новини

20.05.2023 07:05

Италианският износ за Китай нараства необяснимо: Bloomberg

Видян 2676 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Италианският износ за Китай се е утроил през изминалата година, като само през февруари доставките са нараснали със 131% на годишна база, без да има ясна причина за този скок, според Bloomberg.

Доставките на италиански стоки за Китай са нараснали с над 3 млрд. евро (3,3 млрд. долара) през февруари, което е значително повече от приблизително 1 млрд. евро (1 млрд. долара), изнесени от Италия през февруари миналата година, пише изданието в понеделник.

Данните, предоставени от Блумбърг, показват, че по-голямата част от износа са били фармацевтични продукти в много специфичния сегмент "медикаменти, състоящи се от смесени или несмесени продукти за терапевтична или профилактична употреба, поставени в измерени дози".

Почти две трети от китайския внос през февруари се състоеше от стоки от този сегмент, които бяха на стойност 1,84 млрд. евро (2 млрд. долара), в сравнение с едва 98,5 млн. евро (107 млн. долара) година по-рано.

В италианските медии се появиха някои спекулации, че скокът може да се дължи на търсенето от страна на китайските потребители на италианско генерично лекарство за черен дроб, съдържащо химикала UDCA, за който се говори, че предотвратява появата на Covid.

След внезапния отказ на Китай от политиката за нулево разпространение на Covid, вирусът може да се е разпространил бурно в страната, което може да е една от причините за скока във вноса на лекарства, предполага Bloomberg.


"Вероятно става дума за търсене на лекарства от Китай", обяснява Питър Черети, директор в Eurasia Group. "По-големите италиански фармацевтични производители изпращат колкото се може повече продукти, произведени в Италия. А може би някои от тях пренасят в Италия и лекарства, произведени в Германия и други страни от Европейския съюз, за реекспорт към Китай."

Въпреки това италианската Industria Chimica Emiliana, най-големият производител на UDCA в света, има годишни продажби от около 300 млн. евро (326 млн. долара), което е доста под общия китайски внос, твърди изданието. Освен това данните за вноса в Китай не дават достатъчно признаци, че тези фармацевтични продукти са били доставяни масово, се посочва в статията.

Допълнителна мистериозност на експортния бум придава фактът, че той идва на фона на охлаждането на отношенията между Рим и Пекин.

Италия планира да проведе разговори с Китай за евентуално излизане от инфраструктурния и инвестиционен проект на Пекин "Пояс и път" (BRI), съобщи миналата седмица Financial Times, като се позова на правителствени служители.

Рим стана единствената страна от Г-7, която подписа пакта през 2019 г., предизвиквайки остри критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

Миналия месец агенция Блумбърг съобщи, че италианският министър-председател Джорджия Мелони възнамерява да направи изявление относно участието на Италия в BRI преди срещата на върха на Г7 през май, но все още не е решил дали меморандумът за разбирателство трябва да бъде прекратен или подновен.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.