Свързани новини

30.09.2014 10:24

Инженерите масово сменят професията

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Болшинството от инженерите у нас – 76%, не се реализират по професията си. Това става ясно от Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020. Тя е публикувана на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане, пише в. "Монитор". Едновременно с това обаче именно инженерните специалисти са най-търсените кадри у нас и през следващите години се очаква остър недостиг. Затова и една от целите, заложени в стратегията, е 31% от висшистите ни да са завършили инженерни специалности до 2020 г. В момента делът им е 21%.


Страната ни обаче е на предни места по заетост на инженерите. „Те са най-търсени от работодателите, защото бързо учат различни материи и са приложими в много области. Някои от тях работят като директори на мениджърски позиции”, коментира шефката на международната фирма за подбор на персонал „Менпауър” Надя Василева. Има и случаи на инженери, които, макар че имат диплома от университет, работят на позиции за среднисти, таксиджии или монтьори.


Бизнесът да бъде стимулиран да инвестира в наука предвижда още националната стратегия за наука. Идеята е техните разходи за изследователска и развойна дейност да бъдат признавани на 200% при корпоративното подоходно облагане. Учените пък ще имат право да ползват творчески отпуск до 1 година, за да работят в чужбина. Стратегията предвижда още студентите да бъдат стимулирани да участват в проекти и проучвания още докато следват магистратури.


В документа е заложено и разкриването на магазини за наука в университети, научни институции и неправителствени организации. Идеята е това да бъдат отделни звена, където учени и студенти да представят своите изобретения и проучвания, които са в услуга на бизнеса. Целта е така да се популяризират науката и технологиите.


Учените у нас масово застаряват. Почти половината от професорите в страната са над 65 години, пише още в стратегията. Едновременно с това по последни данни на образователното министерство в страната ни няма нито един професор под 35 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци