Концепцията за спане в икономичния клас "Skynest" на Air New Zealand е сред номинираните за тазгодишните награди Crystal Cabin Awards.

Свързани новини

19.03.2023 07:13

Иновативни идеи в областта на въздухоплаването са включени в краткия списък на наградите Crystal Cabin Awards за 2023 г

Видян 25615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От концепция за кабината, която напълно премахва средната седалка, до шикозен дизайн, който издига бизнес класата на едноместен самолет на ново ниво - тазгодишният списък на наградите Crystal Cabin Awards предлага вълнуващ поглед към потенциалното бъдеще на авиацията.

Всяка година наградите Crystal Cabin Awards представят иновативни идеи, които преосмислят изживяването в самолетния салон. Категориите са осем, като наградите се връчват за всичко - от екологосъобразни иновации, като например идеята за приложение за хранителни отпадъци, базирана на изкуствен интелект, на германската авиокомпания Lufthansa, до концепции от ново поколение директно от университетската аудитория.


Джулия Гросър, говорител на Асоциацията на наградите "Кристален кабин", казва, че тазгодишният кратък списък показва, че авиацията се променя след несигурността в годините на пика на пандемията.

"Авиокомпаниите, производителите и доставчиците отново инвестират много в продуктите си на борда", казва Гросър пред CNN Travel, като посочва "значителните иновации, които се виждат дори в икономичната класа - от двуетажни легла до по-добра свързаност".


Иновации във въздуха

Сред номинираните иновации в салона е и концепцията "Skynest" на Air New Zealand, която предвижда резервирани спални капсули, съставени от шест двуетажни легла, предназначени да дадат възможност на пътниците на икономични полети на дълги разстояния да поспят.

"Тъй като сме малка страна на дъното на света, пътуването на дълги разстояния е от жизненоважно значение за поддържането на връзката ни и за това туристите да посещават нашата красива страна", казва Кери Рийвс, ръководител на програмите за самолети на Air New Zealand, пред CNN Travel.


Мотивът за SkyNest е убеждението на Air New Zealand, че пътниците трябва да могат да си "починат добре, независимо от кабината", както казва Рийвс.

Капсулите са подредени като двуетажни легла, съставени от два реда, всеки от които съдържа по три легла, и се резервират за около четири часа.

Air New Zealand работи по SkyNest от няколко години, като концепцията е разкрита за първи път през 2020 г. Работата по осъществяването на проекта вече е в ход - Рийвс казва, че в момента авиокомпанията "работи по задълбоченото сертифициране и инженерните детайли, свързани с монтирането на Skynest на нашия нов самолет 787".


Air New Zealand също е построила няколко прототипа. Понастоящем обмисля дали може да транспортира един от тях до изложението Airline Interiors Expo 2023 в Хамбург, Германия - авиационен симпозиум, на който Асоциацията на наградите Crystal Cabin Award ще обяви победителите си за 2023 г.


Сред другите концепции, включени в краткия списък, е "Front-Row Business Class Retreat" на Adient Aerospace, разработена от авиокосмическата компания в сътрудничество с Boeing EnCore Interiors.

Стефани Фолк, директор продажби и маркетинг на Adient, казва, че вдъхновението за концепцията, по която се работи от началото на 2022 г. , е "предизвикателството на дизайна да се пренесе усещането за широк корпус в тесен салон".


 "С нарастването на възможностите на теснофюзелажните самолети те поемат мисии на дълги разстояния - летят все по-далеч", казва Фолк. "Резултатът е присъщото желание за по-голям комфорт и характеристики, еквивалентни на тези на широкофюзелажните самолети. "

Докато бизнес класата на широкофюзелажни самолети може да бъде много луксозно преживяване, на по-тесни самолети тя обикновено означава просто малко повече място за краката и някои висококачествени храни и напитки.

Adient и Boeing Encore Interiors се заеха да създадат представа за усъвършенствана бизнес класа на къси разстояния: легло с легнало положение, много място за съхранение на багаж, минибар, библиотека и място, където друг пътник може да се присъедини към вас за среща или разговор.

Фолк казва, че концепцията вече е "получила голям интерес и положителни отзиви" от авиокомпаниите.


Докато проектът на Adient работи с ограниченията на съществуващите конфигурации на кабината, концепцията "Multicabin" на испанската архитектурна компания Taller De Arquitectura T36 се стреми към цялостно преразглеждане на самолетната кабина.

Taller De Arquitectura T36 си представя три отделни икономични кабини на две нива. Според дизайнерите целта е да се каже "сбогом на средните седалки" Дизайнът включва комбинация от реални и виртуални прозорци.

Дизайнът ще увеличи и броя на местата в салона - винаги привлекателен за авиокомпаниите, дори ако ситуацията с аварийния изход е по-малко очевидна.


Друг участник в краткия списък, Euphony, е нова концепция за самолетни седалки на френския дизайнер на интериор на самолети Safran Seats, създадена в сътрудничество с компанията за аудиотехнологии Devialet, която има за цел да подобри развлеченията по време на полет.

Euphony премахва нуждата от персонални слушалки. Вместо това в облегалката за глава на всяка седалка са монтирани високоговорители, като нивото на звука е прецизирано така, че пътниците да могат да се наслаждават на избраното от тях развлечение по време на полет, без да бъдат подслушвани или обезпокоявани от съседа си.

CNN Travel изпробва концепцията на миналогодишното изложение Aircraft Interiors Expo и стига до следното заключение: "Euphony не може да замени усещането за пашкул от слушалките с шумопотискане, но е удобна и прилича повече на усещането за гледане на филм на дивана. "


 Категорията "Университет" на наградата "Кристална кабина" предлага поглед към умовете на следващото поколение авиационни дизайнери.


Вземете например концепцията за въздухоплавателно средство Tilde на Джошуа Нилсън, шотландски възпитаник на колежа по изкуства и дизайн в Савана.


Първоначално дипломната работа на Нилсон в университета представлява частен, затворен апартамент във въздуха, идеален за пътници, пътуващи в група.


Конфигурацията на апартамента може да се трансформира от четири стола, разположени един срещу друг до плоски легла.


Нилсон разказва пред CNN Travel, че се е вдъхновил от приятни спомени за семейните ваканции.


"От икономична до първа класа, преживяванията са предназначени за самотници, а за мен пътуването е всичко друго", казва той. "Исках да поставя връзката в центъра на моя дизайн и затова направих авиационен апартамент, идеален за групови пътувания. "


Неотдавна Нилсон се връща в Шотландия, където основава собствено дизайнерско студио. Той казва, че се надява вниманието на наградите "Кристална кабина" да му позволи да осъществи концепцията.


Финалистите на наградите Crystal Cabin ще бъдат обявени през май, а победителите - през юни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително