Индия ще направи 30 града "свободни от просяци"

Свързани новини

30.01.2024 18:00

Индия ще направи десетки градове "свободни от просяци"

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия е определила 30 града, които иска да направи "свободни от просия" до 2026 г., съобщи Times of India. Програмата за рехабилитация, насочена към просещите по улиците, ще бъде предприета като част от схемата на страната "Подкрепа за маргинализирани лица за осигуряване на препитание и предприятия" (SMILE).

Списъкът включва десет места с религиозно значение, включително Айодхя - град в щата Утар Прадеш, където министър-председателят Нарендра Моди наскоро откри храм, посветен на хиндуисткото божество Рам. Гувахати, Мадурай, Сринагар, Пудучери, Шимла, Мисуру и Джайсалмер са някои от другите градове, включени в списъка.

Двадесет и петте посочени града вече са предали "план за действие" и вече се провеждат проучвания сред просещите, за да се разбере например с какво биха искали да се занимават, за да си осигурят препитание, се отбелязва в доклада на Times of India. В него се добавя, че планът включва проучване, мобилизация, преместване в приют и "цялостна" схема за рехабилитация чрез образование, развитие на умения и заетост.


Следващия месец Министерството на социалната справедливост и овластяването на Индия ще стартира национален портал и мобилно приложение за съхраняване на данни за лица, занимаващи се с просия. Финансирането за изпълнението на плана за действие ще бъде осигурено от федералното правителство. При преброяването на населението през 2011 г. Индия установи, че над 400 000 души в страната са "просяци и скитници".

Стремежът на Ню Делхи да намали броя на бедните по улиците идва в момент, когато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната бележи големи скокове, като тези тенденции ще се запазят и през следващите няколко години. През декември миналата година рейтинговата агенция S&P Global Ratings прогнозира, че до 2030 г. Индия ще стане третата по големина икономика в света, а през следващите три години тя ще бъде и най-бързо развиващата се икономика.

През декември миналата година Резервната банка на страната повиши прогнозата си за ръста на БВП за текущата финансова година до 7 % от предишната оценка от 6,5 %.


Безработицата, която е основна причина за безпокойство на индийското правителство, също бележи тенденция към намаляване през последните години. Равнището на безработица за лицата на възраст 15 и повече години достигна шестгодишно дъно от 3,2 % в периода юли 2022 г. - юни 2023 г., според данните в Годишния доклад за периодичното изследване на работната сила за периода 2022-2023 г.

Миналата година в доклад за бедността на правителствения консултативен орган NITI Aayog се посочва, че през предходните пет години страната е измъкнала от бедността 135 млн. индийци. Докладът, публикуван през юли, оценяваше "острите лишения в областта на здравеопазването, образованието и жизнения стандарт", като използваше одобрени от ООН параметри. През 2022 г. около 15 % от индийското население е живяло в бедност в сравнение с 24,8 % през 2015-2016 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните