Индия подписа търговско споразумение за 100 милиарда долара с 4 европейски държави

Свързани новини

11.03.2024 18:00

Индия подписа търговско споразумение за 100 милиарда долара с 4 европейски държави

Видян 1889 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ню Делхи подписа споразумение с блок от четири европейски държави, което включва инвестиции в размер на 100 млрд. долара за 15 години и създаването на до 1 млн. работни места в Индия.

Съгласно Споразумението за търговско и икономическо участие, подписано в Ню Делхи миналата събота, южноазиатската страна се ангажира да намали вносните мита на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария - четирите държави, които съставляват Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).


Споразумението ще донесе ползи като "по-добре интегрирани и по-устойчиви вериги за доставки и нови възможности за бизнеса", което ще доведе до увеличаване на търговските и инвестиционните потоци, създаване на работни места и икономически растеж, се казва в изявление на ЕАСТ.

Чрез това споразумение Индия ще привлече повече чуждестранни инвестиции от ЕАСТ, което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на "добрите работни места", отбеляза швейцарският федерален съветник Ги Пармелин, който говори от името на ЕАСТ.


Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че споразумението е в съответствие с усилията на правителството за икономически напредък и ще послужи за създаване на възможности за младите хора.

"Въпреки структурните различия в много аспекти, нашите икономики притежават допълващи се характеристики, които обещават да бъдат печеливши за всички нации", заяви Моди. Той също така изтъкна "квантовия скок" на индийската икономика през последното десетилетие - от 11-то до 5-то място в света. От октомври до декември 2023 г. БВП на Индия нарасна с 8,4%, което представлява най-бързият темп от шест тримесечия насам. Международният валутен фонд заяви, че това е "лесно" най-бързо растящата икономика в света.

За да се възползват от "големия и бързо растящ пазар" на Индия, множество държави са изразили интерес към подписване на търговски споразумения през тази година, съобщи през януари мозъчният тръст Global Trade Research Initiative.

В момента се водят преговори за търговски споразумения между Индия и няколко ключови икономики, включително Обединеното кралство, САЩ, ЕС, Швейцария, Норвегия и ръководения от Русия Евразийски икономически съюз.

Неотдавна търговските преговори на Ню Делхи с Обединеното кралство, които продължават от 2021 г., попаднаха в задънена улица, тъй като последното търси "по-благоприятни" условия, според неназовани британски служители, които говориха с The Hindu Business Line миналия месец. Индийските компании отказват отстъпки за вносните мита, без Лондон да предложи по-лесно временно движение на индийски специалисти в Обединеното кралство за работа и бизнес, съобщават няколко медии.

Преговорите на Индия с Канада също се забавиха на фона на търкания заради това, че Отава свърза "агенти на индийското правителство" с убийството на сикхски сепаратистки лидер край Ванкувър.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец