Според Радев това, което прави кабинетът не е в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България.

Свързани новини

18.10.2023 17:47

Имаме скрито управление: Радев за продажбата на Нефтохим

Видян 2591 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“В момента имаме скрито управление по сценарий на запис”, заяви президентът Румен Радев в коментар за новината, че Лукойл продава рафинерията в Бургас. Ден по-рано в интервю за Financial Times (FT) новината съобщи финансовият министър Асен Василев, който обаче не обели нито дума по темата пред българските медии. По думите на шефа на МФ това се е случило заради натиска на българското правителство. Така руската компания започва процеса на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.


Според Радев това, което прави кабинетът не е в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България.


Според държавния глава „тайната подготовка на продажбата на Нефтохим е показател, че промяната се случва на тъмно”.


Де юре МС не участва в сделката за рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна. Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи. Кой ще бъде новият господар и как е свързан със Сглобката тясно - ще четете утре!


Припомняме, че думите на шефа на МФ идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%.


Според FT, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.


Междувременно НС задължи рафинерията да се подготви за преработката на неруски петрол от есента на 2024 г., като модернизацията ще струва 500 млн. евро. Така 24 г., след като Лукойл дойде в България и купи бургаската рафинерия от кабинета Костов, руската компания май си тръгва. До тази ситуация се стигна след като парламентът прекрати концесията на Лукойл за нефтеното пристанище. Седмица след обнародването в Държавен вестник концесията се спира.


„Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията. Имаме индикации за интерес“, каза още Василев пред FT.
За интерес, свързан с продажбата на бизнеса на Лукойл в България, потвърди и премиерът Николай Денков. Той обаче подчерта, че това зависи изцяло от руската фирма.


„Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка“, каза още той.


В момента 60% от количествата идват от Русия, а останалите са от други страни. Светкавична замяна на петрола трудно може да има, защото е необходимо да се намерят доставчици, да се уговарят сроковете за докарването на суровината до Бургас. Не е ясно и на каква цена ще дойдат доставките с транспортните разходи.


Руският сорт Уралс, с който работи рафинерията в Бургас, е  с таван на цената 60 долара за барел, докато за другите видове средните котировки са с над 20 долара по-високи. Тоест при 100% неруски нефт ще има съответно поскъпване на горивата. На евтин внос също не може да се разчита, защото в момента в България цените са най-ниски от целия ЕС.


Според Радев сега кабинетът "дължи отговор каква съдба предвижда за българската рафинерия, на Бургаския регион, за хората работещи в рафинерията, на националната енергетика и на националната икономика.
До момента от Лукойл не са коментирали твърденията на представителите на правителството.


Егор Глазунов






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да