Икономиката на еврозоната "затъва в калта"

Свързани новини

26.11.2023 08:00

Икономиката на еврозоната "затъва в калта": Анализатор

Видян 13955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължаващият икономически спад в еврозоната е признак, че блокът може да изпадне в рецесия до края на годината, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на икономисти и проучвания на активността в частния сектор.

Според S&P Global индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в региона е продължил да се свива през ноември, като е спаднал до 47,1 пункта, което е шестото поредно месечно отчитане под 50 пункта - прагът, който разделя свиването от растежа. Същата тенденция се наблюдаваше както в производството, така и в услугите.

"Икономиката на еврозоната е затънала в калта", заяви главният икономист на Хамбургската търговска банка Сирус де ла Рубия. Според експерта всичко сочи към "второ поредно тримесечие на свиване на БВП" след спада на брутния вътрешен продукт с 0,1% през предходното тримесечие, което би представлявало техническа рецесия.

Ситуацията е особено тежка в двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция, каза де ла Рубия, като отбеляза, че и двете са "в плен на значителна слабост". Макар че през ноември свиването в Германия донякъде намаля и активността в частния сектор се сви с по-бавен темп, отколкото през предходния месец, страната остава "на територията на рецесията" и икономиката ѝ може да се върне към растеж не по-рано от следващата година, прогнозира анализаторът.


 Същевременно положението във Франция беше още по-лошо, като PMI индексът на страната не се промени и достигна 44,5 пункта. Както производството, така и услугите страдат от слабото търсене, а нарастването на неизползвания бизнес капацитет предизвика първия спад на заетостта в частния сектор от три години насам. Според друг икономист от Хамбургската търговска банка Норман Либке това поставя икономиката на страната "в нещо като задънена улица".

Инфлацията както във Франция, така и в Германия остава далеч над целевите нива и едва ли ще намалее достатъчно, за да спре да тежи на икономиките им в краткосрочен план, каза де ла Рубия.


 Снимка: REUTERS


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог