Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие, като през миналия месец търсенето намаля с най-бързия темп от почти три години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни, събрани от S&P Global.

Свързани новини

06.10.2023 18:00

Икономиката на еврозоната се приближава към рецесия: Проучване на S&P

Видян 606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиката на еврозоната се сви през третото тримесечие, като през миналия месец търсенето намаля с най-бързия темп от почти три години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни, събрани от S&P Global.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за блока, мярка, отразяваща цялостното икономическо състояние, се повиши леко до 47,2 през септември от 33-месечното дъно от 46,7 през август. Показателят остана под нивото от 50, което означава свиване.

Производството в еврозоната се свива в продължение на четири последователни месеца, което се дължи на задълбочаващия се спад в промишлеността. Проучването на S&P показва, че производството е намаляло и в сектора на услугите.

В сряда официалните данни показаха, че продажбите на дребно в еврозоната са намалели повече от очакваното през август, което е знак за по-слабо потребителско търсене в условията на висока инфлация. Същевременно съставният индекс на новите предприятия през септември, който следи общото търсене, се понижи до най-ниското си равнище от ноември 2020 г. насам.

"Спадът на продажбите на дребно през август и слабостта на окончателните PMI индекси за септември са в съответствие с нашето мнение, че икономиката на еврозоната ще изпадне в рецесия през втората половина на 2023 г.", заяви Франциска Палмас от Capital Economics, цитирана от Ройтерс.


Отделно проучване показа, че производствената активност в 20-членния блок, споделящ еврото, е продължила да намалява през миналия месец на фона на спадащото търсене.

Положителен е фактът, че индексът на заетостта на фирмите в сферата на услугите се повиши от 50,4 на 51,5 по данни на S&P.

"В сектора на услугите все още се наблюдава трескаво търсене на работници. Всъщност фирмите от еврозоната увеличиха екипите си с по-бърз темп, отколкото през август. Това е обнадеждаващо, като се има предвид, че новият бизнес е в застой", заяви Сайръс де ла Рубия от Хамбургската търговска банка пред Ройтерс.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева