За да извършите каквато и да е задача на компютър, трябва да кажете на устройството си кое приложение да използва

Свързани новини

10.11.2023 12:49

ИИ е на път да промени напълно начина, по който използвате компютрите: Бил Гейтс

Видян 3560 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все още обичам софтуера толкова много днес, колкото и когато Пол Алън и аз стартирахме Microsoft. Но – въпреки че се подобри много през десетилетията оттогава – в много отношения софтуерът все още е доста тъп.




За да извършите каквато и да е задача на компютър, трябва да кажете на устройството си кое приложение да използва. Можете да използвате Microsoft Word и Google Docs, за да съставите бизнес предложение, но те не могат да ви помогнат да изпратите имейл, да споделите селфи, да анализирате данни, да планирате парти или да купите билети за кино. И дори най-добрите сайтове имат непълно разбиране за вашата работа, личен живот, интереси и взаимоотношения и ограничена способност да използват тази информация, за да правят неща вместо вас. Това е нещо, което днес е възможно само с друго човешко същество, като близък приятел или личен асистент.

През следващите пет години това ще се промени напълно. Няма да се налага да използвате различни приложения за различни задачи. Просто ще кажете на устройството си какво искате да направите на обикновен език. И в зависимост от това колко информация решите да споделите с него, софтуерът ще може да отговори лично, защото ще има богато разбиране за живота ви. В близко бъдеще всеки, който е онлайн, ще може да има личен асистент, захранван от изкуствен интелект, който далеч надхвърля днешните технологии.

Този тип софтуер - нещо, което отговаря на естествения език и може да изпълнява много различни задачи въз основа на познанията си за потребителя - се нарича агент. Мислех за агенти от близо 30 години и писах за тях в книгата си от 1995 г. The Road Ahead, но те едва наскоро станаха практични поради напредъка в ИИ.

Агентите не само ще променят начина, по който всеки взаимодейства с компютрите. Те също така ще преобърнат софтуерната индустрия, предизвиквайки най-голямата революция в компютрите, откакто преминахме от въвеждане на команди към докосване на икони.

Личен асистент за всеки

Някои критици посочиха, че софтуерните компании са предлагали подобни неща и преди и потребителите не са ги прегърнали точно. (Хората все още се шегуват с Clippy, дигиталния асистент, който включихме в Microsoft Office и по-късно изоставихме.) Защо хората ще използват агенти?

Отговорът е, че те ще бъдат значително по-добри. Ще можете да водите нюансирани разговори с тях. Те ще бъдат много по-персонализирани и няма да се ограничават до сравнително прости задачи като писане на писмо. Clippy има толкова общо с агентите, колкото въртящият се телефон с мобилното устройство.

Агент ще може да ви помогне с всички ваши дейности, ако желаете. С разрешение да следи вашите онлайн взаимодействия и местоположения в реалния свят, той ще развие мощно разбиране за хората, местата и дейностите, в които участвате. Ще разбере вашите лични и работни взаимоотношения, хобита, предпочитания и график. Вие ще изберете как и кога да се намеси, за да помогне с нещо или да ви помоли да вземете решение.

„Клипи беше бот, а не агент.“

За да видите драматичната промяна, която агентите ще донесат, нека ги сравним с наличните днес AI инструменти. Повечето от тях са ботове. Те са ограничени до едно приложение и обикновено се намесват само когато напишете определена дума или поискате помощ. Тъй като не помнят как ги използвате от един път на друг, те не се подобряват и не научават никое от вашите предпочитания. Clippy беше бот, а не агент.

Агентите са по-умни. Те са проактивни - способни да правят предложения, преди да ги поискате. Те изпълняват задачи в различни приложения. Те се подобряват с времето, защото запомнят вашите дейности и разпознават намерението и моделите в поведението ви. Въз основа на тази информация те предлагат да осигурят това, което смятат, че имате нужда, въпреки че винаги ще вземате крайните решения.

Представете си, че искате да планирате пътуване. Туристически бот ще идентифицира хотели, които отговарят на вашия бюджет. Агентът ще знае по кое време на годината ще пътувате и въз основа на знанията си дали винаги опитвате нова дестинация или искате да се връщате на едно и също място многократно, той ще може да предложи местоположения. Когато бъдете попитани, той ще препоръча неща за правене въз основа на вашите интереси и склонност към приключения и ще резервира резервации в типовете ресторанти, които бихте харесали. Ако искате този вид дълбоко персонализирано планиране днес, трябва да платите на туристически агент и да отделите време, за да им кажете какво искате.

Най-вълнуващото въздействие на AI агентите е начинът, по който те ще демократизират услугите, които днес са твърде скъпи за повечето хора. Те ще имат особено голямо влияние в четири области: здравеопазване, образование, производителност и развлечения и пазаруване.

Здравеопазване

Днес основната роля на AI в здравеопазването е да помага при административни задачи. Abridge, Nuance DAX и Nabla Copilot, например, могат да заснемат аудио по време на среща и след това да пишат бележки, които лекарят да прегледа.

Истинската промяна ще настъпи, когато агентите могат да помогнат на пациентите да направят основно сортиране, да получат съвет как да се справят със здравословни проблеми и да решат дали трябва да потърсят лечение. Тези агенти също ще помогнат на здравните работници да вземат решения и да бъдат по-продуктивни. (Вече приложения като Glass Health могат да анализират резюме на пациента и да предложат диагнози, които лекарят да обмисли.) Помощта на пациентите и здравните работници ще бъде особено полезна за хората в бедните страни, където мнозина изобщо не стигат до лекар.

Тези клиницисти-агенти ще бъдат по-бавни от други, за да се разгърнат, защото да се оправят нещата е въпрос на живот и смърт. Хората ще трябва да видят доказателства, че здравните агенти са полезни като цяло, въпреки че няма да са перфектни и ще правят грешки. Разбира се, хората също правят грешки и липсата на достъп до медицинска помощ също е проблем.

„Половината от всички военни ветерани на САЩ, които се нуждаят от грижи за психичното здраве, не ги получават.“

Грижата за психичното здраве е друг пример за услуга, която агентите ще предоставят на практика на всеки. Днес седмичните терапевтични сесии изглеждат като лукс. Но има много незадоволени нужди и много хора, които биха могли да се възползват от терапията, нямат достъп до нея. Например RAND установи, че половината от всички американски военни ветерани, които се нуждаят от грижи за психичното здраве, не ги получават.

AI агентите, които са добре обучени в областта на психичното здраве, ще направят терапията много по-достъпна и по-лесна за получаване. Wysa и Youper са два от ранните чатботове тук. Но агентите ще стигнат много по-дълбоко. Ако решите да споделите достатъчно информация с агент по психично здраве, той ще разбере историята на живота ви и взаимоотношенията ви. Ще бъде на разположение, когато имате нужда от него, и никога няма да стане нетърпелив. Може дори, с ваше разрешение, да следи физическите ви реакции към терапията чрез вашия смарт часовник – например, ако сърцето ви започне да бие, когато говорите за проблем с шефа си – и да предложи кога трябва да посетите човешки терапевт.

Образование

В продължение на десетилетия бях развълнуван от всички начини, по които софтуерът би улеснил работата на учителите и помогнал на учениците да учат. Той няма да замени учителите, но ще допълни работата им – персонализирайки работата за учениците и освобождавайки учителите от бумащина и други задачи, така че да могат да отделят повече време за най-важните части от работата. Тези промени най-накрая започват да се случват по драматичен начин.

Текущото състояние на изкуството е Khanmigo, текстово базиран бот, създаден от Khan Academy. Може да обучава учениците по математика, природни науки и хуманитарни науки – например може да обяснява квадратната формула и да създава математически задачи, върху които да се упражняват. Може също така да помогне на учителите да правят неща като писане на планове за уроци. Бил съм фен и поддръжник на работата на Sal Khan от дълго време и наскоро го включих в моя подкаст, за да говорим за образование и AI.

Но базираните на текст ботове са само първата вълна - агентите ще отворят много повече възможности за обучение.

Например, малко семейства могат да платят за учител, който работи индивидуално с ученик, за да допълни работата им в класната стая. Ако агентите могат да уловят какво прави един преподавател ефективен, те ще отключат тази допълнителна инструкция за всеки, който я иска. Ако обучаващ агент знае, че едно дете харесва Minecraft и Тейлър Суифт, то ще използва Minecraft, за да ги научи да изчислява обема и площта на фигурите, и текстовете на Тейлър, за да ги научи на разказване на истории и схеми на рими. Изживяването ще бъде много по-богато - с графики и звук, например - и по-персонализирано от днешните текстови преподаватели.

Производителност

Вече има много конкуренция в тази област. Microsoft прави своя Copilot част от Word, Excel, Outlook и други услуги. Google прави подобни неща с Assistant с Bard и неговите инструменти за продуктивност. Тези копилоти могат да направят много – като например да превърнат писмен документ в тест със слайдове, да отговарят на въпроси относно електронна таблица, използвайки естествен език, и да обобщават имейл нишки, като същевременно представят гледната точка на всеки човек.

Агентите ще направят още повече. Да имате такъв ще бъде като да имате човек, посветен да ви помага с различни задачи и да ги изпълнява независимо, ако искате. Ако имате идея за бизнес, агент ще ви помогне да напишете бизнес план, да създадете презентация за него и дори да генерира изображения на това как може да изглежда вашият продукт. Компаниите ще могат да предоставят агенти на своите служители, за да се консултират директно и да бъдат част от всяка среща, за да могат да отговарят на въпроси.

„Ако вашият приятел току-що е претърпял операция, вашият агент ще предложи да изпрати цветя и ще може да ги поръча за вас.“

Независимо дали работите в офис или не, вашият агент ще може да ви помогне по същия начин, по който личните асистенти подкрепят ръководителите днес. Ако вашият приятел току-що е претърпял операция, вашият агент ще предложи да изпрати цветя и ще може да ги поръча вместо вас. Ако му кажете, че искате да настигнете стария си съквартирант от колежа, той ще работи с техния агент, за да намери време да се съберете и точно преди да пристигнете, ще ви напомни, че най-голямото им дете току-що е започнало колеж в местен университет.

Развлечения и пазаруване

Вече AI може да ви помогне да изберете нов телевизор и да препоръча филми, книги, предавания и подкасти. По същия начин една компания, в която инвестирах, наскоро пусна Pix, който ви позволява да задавате въпроси („Кои филми на Робърт Редфорд бих искал и къде мога да ги гледам?“) и след това прави препоръки въз основа на това, което сте харесали в минало. Spotify разполага с диджей, работещ с AI, който не само пуска песни според вашите предпочитания, но говори с вас и дори може да ви нарече по име.

Агентите няма просто да дават препоръки; те ще ви помогнат да действате спрямо тях. Ако искате да закупите камера, ще накарате вашия агент да прочете всички отзиви вместо вас, да ги обобщи, да направи препоръка и да направи поръчка за нея, след като вземете решение. Ако кажете на вашия агент, че искате да гледате Междузвездни войни, той ще разбере дали сте абонирани за правилната услуга за стрийминг и ако не сте, ще ви предложи да се регистрирате. И ако не знаете за какво сте в настроение, то ще направи персонализирани предложения и след това ще разбере как да пуснете избрания от вас филм или шоу.

Освен това ще можете да получавате новини и развлечения, които са съобразени с вашите интереси. CurioAI, който създава персонализиран подкаст по всяка тема, за която попитате, е бегъл поглед към това, което предстои.

Ударна вълна в технологичната индустрия

Накратко, агентите ще могат да помогнат с практически всяка дейност и всяка област от живота. Последствията за софтуерния бизнес и за обществото ще бъдат дълбоки.

В компютърната индустрия говорим за платформи – технологиите, върху които са изградени приложенията и услугите. Android, iOS и Windows са платформи. Агентите ще бъдат следващата платформа.

„За да създадете ново приложение или услуга, просто ще кажете на вашия агент какво искате.“

За да създадете ново приложение или услуга, няма да е необходимо да знаете как да пишете код или да правите графичен дизайн. Просто ще кажете на агента си какво искате. Той ще може да напише кода, да проектира облика и усещането на приложението, да създаде лого и да публикува приложението в онлайн магазин. Стартирането на GPT от OpenAI тази седмица предлага поглед към бъдещето, където не-разработчиците могат лесно да създават и споделят свои собствени асистенти.

Агентите ще повлияят на начина, по който използваме софтуера, както и на това как е написан. Те ще заменят сайтовете за търсене, защото ще бъдат по-добри в намирането на информация и обобщаването й за вас. Те ще заменят много сайтове за електронна търговия, защото ще намерят най-добрата цена за вас и няма да бъдат ограничени само до няколко доставчици. Те ще заменят текстови процесори, електронни таблици и други приложения за продуктивност. Бизнесите, които днес са отделни – рекламиране при търсене, социални мрежи с реклами, пазаруване, софтуер за продуктивност – ще станат един бизнес.

Не мисля, че нито една отделна компания ще доминира в бизнеса с агенти – ще има много различни AI машини. Днес агентите са вградени в друг софтуер като текстообработващи програми и електронни таблици, но в крайна сметка те ще работят сами. Въпреки че някои агенти ще бъдат безплатни за използване (и поддържани от реклами), мисля, че ще платите за повечето от тях, което означава, че компаниите ще имат стимул да накарат агентите да работят от ваше име, а не от името на рекламодател. Ако броят на компаниите, които са започнали работа по AI само тази година, е някаква индикация, ще има изключително много конкуренция, което ще направи агентите много евтини.

Но преди сложните агенти, които описвам, да станат реалност, трябва да се изправим пред редица въпроси относно технологията и как ще я използваме. Писал съм и преди за проблемите, които AI повдига, така че тук ще се съсредоточа конкретно върху агентите.

Техническите предизвикателства

Все още никой не е разбрал как ще изглежда структурата на данните за един агент. За да създадем лични агенти, се нуждаем от нов тип база данни, която може да улови всички нюанси на вашите интереси и взаимоотношения и бързо да извика информацията, като същевременно запази вашата поверителност. Вече виждаме нови начини за съхраняване на информация, като векторни бази данни, които може да са по-добри за съхраняване на данни, генерирани от модели на машинно обучение.

Друг отворен въпрос е за това с колко агенти ще взаимодействат хората. Вашият личен агент ще бъде ли отделен от вашия агент терапевт и вашия учител по математика? Ако е така, кога ще искате те да работят един с друг и кога трябва да останат в лентите си?

„Ако вашият агент трябва да се регистрира с вас, той ще говори с вас или ще се покаже на телефона ви.“

Как ще взаимодействате с вашия агент? Компаниите проучват различни опции, включително приложения, очила, висулки, игли и дори холограми. Всичко това са възможности, но мисля, че първият голям пробив във взаимодействието човек-агент ще бъдат слушалките. Ако вашият агент трябва да се регистрира с вас, той ще говори с вас или ще се покаже на телефона ви. („Полетът ви е отложен. Искате ли да изчакате или мога да помогна да го резервирам отново?“) Ако искате, той ще следи звука, който идва в ухото ви, и ще го подобри, като блокира фоновия шум, усилва речта, която е трудно да се чуе, или улесняване на разбирането на някой, който говори със силен акцент.

Има и други предизвикателства. Все още няма стандартен протокол, който да позволява на агентите да говорят помежду си. Цената трябва да намалее, така че агентите да са достъпни за всеки. Трябва да е по-лесно да подсказвате агента по начин, който ще ви даде правилния отговор. Трябва да предотвратим халюцинации, особено в области като здравеопазването, където точността е изключително важна, и да се уверим, че агентите не нараняват хората в резултат на техните пристрастия. И ние не искаме агентите да могат да правят неща, които не трябва. (Въпреки че се тревожа по-малко за нечестните агенти, отколкото за човешките престъпници, които използват агенти за злонамерени цели.)

Поверителност и други големи въпроси

Тъй като всичко това се събира, проблемите с онлайн поверителността и сигурността ще станат още по-спешни, отколкото са. Ще искате да можете да решите до каква информация има достъп агентът, така че да сте сигурни, че вашите данни се споделят само с избрани от вас хора и компании.

Но кой притежава данните, които споделяте с вашия агент, и как гарантирате, че се използват по подходящ начин? Никой не иска да започне да получава реклами, свързани с нещо, което е казал на техния терапевт. Могат ли правоприлагащите органи да използват вашия агент като доказателство срещу вас? Кога вашият агент ще откаже да направи нещо, което може да навреди на вас или на някой друг? Кой избира ценностите, които са вградени в агентите?

Съществува и въпросът колко информация трябва да споделя вашият агент. Да предположим, че искате да видите приятел: Ако вашият агент говори с техния, не искате той да казва: „О, тя се вижда с други приятели във вторник и не иска да ви включва.“ И ако вашият агент ви помага да пишете имейли за работа, той ще трябва да знае, че не трябва да използва лична информация за вас или лични данни от предишна работа.

Много от тези въпроси вече са най-важните за технологичната индустрия и законодателите. Наскоро участвах във форум за ИИ с други технологични лидери, който беше организиран от сенатор Чък Шумър и посетен от много сенатори от САЩ. Споделихме идеи по тези и други въпроси и говорихме за необходимостта законодателите да приемат силно законодателство.

Но други въпроси няма да се решават от компании и правителства. Например, агентите могат да повлияят на начина, по който взаимодействаме с приятели и семейство. Днес можете да покажете на някого, че ви е грижа за него, като си спомните подробности за живота му - да речем рождения му ден. Но когато знаят, че вашият агент вероятно ви е напомнил за това и се е погрижил за изпращането на цветя, ще бъде ли толкова значимо за тях?

В далечното бъдеще агентите може дори да принудят хората да се изправят пред дълбоки въпроси относно целта. Представете си, че агентите стават толкова добри, че всеки може да има високо качество на живот, без да работи почти толкова много. В бъдеще като това какво биха правили хората с времето си? Дали някой все още би искал да получи образование, когато един агент има всички отговори? Можете ли да имате безопасно и процъфтяващо общество, когато повечето хора разполагат с много свободно време?

Но ние сме много далеч от тази точка. Междувременно идват агенти. През следващите няколко години те напълно ще променят начина, по който живеем живота си, онлайн и извън него.




Източник: Gatesnotes.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.11.2023 16:59

    Пази Боже човек да попадне в лапите машина , която да му върши работата , и която един не далечен ден в бъдещето ще започне да се самопроизвежда и ще изтреби човешката раса на планетата Земя .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева