Свързани новини

10.02.2017 11:56

Игумен: Манастирите имат пълното право да имат колекции от ракия

Видян 1555 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Манастирите имат пълното право и основание да имат колекции от ракия. Ще си платим дължимия акциз, ако дори за това трябва да молим за пари от наши приятели.


Това коментира пред Нова телевизия епископ Сионий - игумен на Троянския манастир.


Той говори, след като митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир. Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.


„Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции”, коментира епископ Сионий.


Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът.


„Аз държа тази колекция да остане в манастира. Тя води началото си от 1965 г. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции”, заяви епископ Сионий.


Той отрече в манастира да е имало ракия в бидони. И бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан.


Отговарящият за избата монах дори попитал митничерите "До нас ли стигнахте?". Отговорът бил: "От вас започваме".


„Църквата е символ на началото. Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, категоричен е  епископ Сионий.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое