08.11.2011 16:50

Хранителна полиция дебне в магазина

Видян 1695 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Деня на полицията стана ясно, че вече ще има и ченгета, които ще дебнат какво е качеството на хранителните стоки в магазина. Държавата най-накрая предприе мерки, след като през лятото воят от хранителни отравяния взе да кънти чак в Европа.
Това активизира Българската агенция по храните да пусне свои инспектори, които да изпълняват ролята на хранителна полиция. „Агентите изготвиха и предложения за промени в Наказателния кодекс. Те настояват предлагането на продукти с изтекъл срок на годност и без произход да бъде криминализирано.“ Това заяви директорът на агенцията д-р Йордан Войнов. По думите му храните от животински произход са най-рисковите. „Затова бе създадена и тази агенция, за да може да направи пълен мониторинг по цялата верига – от полето до масата, за да няма прекъсване на тази верига. Нашата работа е ежедневният контрол. Доста е трудоемко, тъй като, възползвайки се от досегашната ситуация, че са съществували няколко контролни органа, доста търговци и производители са си позволявали да работят скрито, което е недопустимо и опасно за здравето на потребителите“, каза още той.
„След като някой съзнателно предлага храни с изтекъл срок на годност, това е извършване на престъпление“, каза Войнов преди месец. ТКой бе категоричен, че глобата не е достатъчна, а наказанията трябва да са драстични. Тогава стана ясно, че над 3 тона хранителни продукти са иззети и бракувани от агенцията само от търговски обекти по Черноморието от началото на летния сезон.
От думите му се разбра още, че инспектори започват проверки в зимните курорти, за да не се допусне ситуацията с хранителните отравяния през лятото и лошото предлагане на all inclusive, което бе изчислено на 5 лева на човек за ден.
В средата на август министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че храните с изтекъл срок трябва директно да заминават към екарисаж, без да се връщат на производителя, а тези, на които им остават дни до срока или са с лош търговски вид, да се предоставят на социални домове. Министърът предложи още драстично по-високи глоби за нарушителите.
Само преди месец сигнал за ужасяваща храна, закупена от столичния хипермаркет ХИТ, бе получен в редакцията на 19 минути. Топлият щанд тогава предлагаше порция пилешко бутче с червеи само за 1,80 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите