Въпреки това учените твърдят, че има вероятност те да се повишат "само" с 3,2 фута (един метър) до края на века.

Свързани новини

29.10.2023 08:34

Хората са "изгубили контрол" върху топенето на ледения щит на Западна Антарктида

Видян 13594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ново проучване се предупреждава, че хората "може да са изгубили контрол" над ледения щит на Западна Антарктида.

Учените от Британската антарктическа служба твърдят, че неизбежното топене в резултат на затоплянето, причинено от емисиите на парникови газове, ще доведе до повишаване на морското равнище през следващите десетилетия.

Дори и емисиите да бъдат контролирани, за да се постигне най-добрият възможен сценарий, топенето на ледената покривка ще продължи да се ускорява през този век със скорост, три пъти по-висока от тази през ХХ век.


Ако се разтопи напълно, ледената покривка ще освободи достатъчно вода, за да повиши нивото на световния океан със 17 фута (5,3 метра).

Въпреки това учените твърдят, че има вероятност те да се повишат "само" с 3,2 фута (един метър) до края на века.


Затоплящите се океани, които поглъщат излишната топлина от атмосферата, разрушават ледената покривка отдолу и този ефект е най-силно изразен в западната част на континента.

Учените не са сигурни с колко ще допринесе това за покачването на световното морско равнище, но ако целият леден щит на Западна Антарктида се разтопи, това ще допринесе с около пет метра, въпреки че този сценарий се смята за малко вероятен.

Източна Антарктида, в която се намират около 95 % от ледовете на континента, остава стабилна, доколкото учените могат да преценят, като скорошно проучване установи, че количеството на леда там се е увеличило през последните 30 години, въпреки че в западната част на континента ледът бързо се топи, като нетната му загуба е около 7,5 трилиона тона.

Доколко това топене ще допринесе за покачването на океаните, не е толкова добре проучено, колкото в други полярни региони, например гренландските ледници.

Д-р Кейтлин Наутън от Британската антарктическа служба (BAS) и водещ автор на изследването заяви, че други изследвания, освен нейното, сочат, че то ще допринесе за покачване на морското равнище с около един метър до 2100 г.

Описвайки своите констатации, тя каза: "Изглежда, че може да сме загубили контрол над топенето на ледения шелф на Западна Антарктика през XXI век.

"Действията ни днес вероятно ще имат значение по-нататък през 22-ри век и след това, но това е времеви диапазон, който вероятно никой от нас няма да види".


Източник: DailyMail


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,