Свързани новини

27.09.2013 14:59

Хиляди софиянци с подвеждащи августовски сметки за парно

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки хиляди потребители на "Топлофикация-София" получиха подвеждащи августовски сметки за парно, установи проверка на Mediapool. Потърпевши са 22 хиляди абоната, които са предпочели да погасяват задълженията си за топлинна енергия на равни месечни вноски, както и онези клиенти, на които общинското дружество все още има да възстановява надплатени суми по прогнозните сметки в предходния отоплителен сезон. Броят на тези потърпевши обаче все още не е ясен, тъй като на част от клиентите, на които трябва да се връщат пари, вече са им приспаднати сумите от юлските сметки.
 
Проблемът идва от това, че в изпратените известия за дължимите суми за консумацията през август липсва допълнителната информация, която досега дружеството даваше за начислената консумация и дължимата равна месечна вноска, както и за приспадането на надвнесените суми от предходния период от отчетената дължима сума за миналия месец.
 
Така във фактурата "Топлофикация-София" е изпратила само сметка за текущата консумация, без допълнителните атрибути. Това създава у клиентите впечатление за сгрешена сметка, тъй като хората знаят, че сумата им за плащане би трябвало да е нулева или по-малка, а за клиентите на равни месечни вноски да е константна. В същото време от сайта на дружеството сметката не може да се провери и едва на каса или по телефона потребителят може да разбере, че информацията от фактурата е подвеждаща, а в системата всичко е наред.
 
Причината е, че в момента се променя системата за плащане на фактурите, за да може тя да отчита въведените от 1 октомври 2013 г. отстъпки за коректните клиенти, които си плащат навреме сметките или правят това на равни месечни вноски, обясни пресаташето на столичното парно Елизабет Павлова.
 
Според нея няма драма в това, че фактурите са различни и може да подведат клиентите. По думите й те отговаряли на счетоводните изисквания и тя не смята, че информацията в тях е невярна. В следващата сметка всичко щяло да си бъде по старому и клиентите на равни месечни вноски и тези с надплатени суми отново щели да имат цялата необходима информация.
 
Попитана защо клиентите на "Топлофикация-София" не са били предупредени предварително, че заради промяната на системата за плащане августовските фактури за тази част от клиентите ще са различни, Павлова каза, че било преценено, че ако се стори това, ще се внесе излишна паника сред хората.
 
Предпазвайки се по този начин от предварително недоволство обаче дружеството реално създава сериозно напрежение у част от клиентите и то тази, която е била коректна към дружеството, щом то има да им връща надплатени пари от предишен период, както и абонатите с равни месечни вноски, които също са сред редовните платци. Оператор от телефонната линия на дружеството каза, че има доста такива оплаквания и разговори, допълва Mediapool.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния