Грета Тунберг

Свързани новини

13.11.2023 12:23

Грета Тунберг скандира за Палестина по време на шествие за климата

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Активистката за борба с изменението на климата Грета Тунберг приветства пропалестинските активисти, докато изнасяше реч на най-голямото екологично шествие в Амстердам в неделя, и се включи в скандиране срещу окупацията, след като един от протестиращите се оплака от политизирането на събитието.

Тунберг говореше пред публика от десетки хиляди души, когато според съобщенията отстъпи отреденото ѝ време за изказване на марша на Коалицията за борба с климатичните кризи на афганистанската активистка Сахар Ширзад и една палестинка.

"Като движение за климатична справедливост трябва да се вслушваме в гласовете на потиснатите и на тези, които се борят за свобода и справедливост. В противен случай не може да има климатична справедливост без международна солидарност", каза Тунберг като обяснение.

След изказването на жените обаче на сцената се качи друг протестиращ природозащитник, който грабна микрофона на Тунберг и заяви: "Дошъл съм тук за климатична демонстрация, а не за политически възгледи".


Мъжът, който носеше яке с емблемата на нидерландската политическа партия Water Natuurlijk, бързо беше изведен от сцената. Докато Тунберг призоваваше за спокойствие, членовете на публиката започнаха да скандират "Няма климатично правосъдие на окупирана земя" и Тунберг бързо се присъедини към тях.


По-късно Ширзад заяви пред Associated Press, че шведската икона на климата "ни е дала време", като е оставила и двете жени да говорят, преди да се върне към микрофона. Жените очевидно са били част от малка група, която за кратко е скандирала пропалестински лозунги и е размахвала знамена в предната част на тълпата, преди Тунберг да започне да говори.

В неделната демонстрация, за която се твърди, че е най-големият протест срещу климата в историята на Нидерландия, участваха над 70 000 души. Според Коалицията за климатична криза - организация, съставена от Oxfam Novib, FNV, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossil Free NL, Milieudefensie, DeGoedeZaak, TNI и групата на Тунберг Fridays for Future - събитието имаше за цел да привлече вниманието към расизма, бедността и недостига на жилища в Нидерландия, които са взаимосвързани с изменението на климата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей