Свързани новини

22.02.2015 15:02

Горанов с криви сметки за 3,4 млрд.лв. дълг

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът от мнозинството Константин Проданов разкри, че разбивката за какво ще бъдат харчени парите от планирания колосален нов дълг от 16 млрд. лв. са надписани сериозно. Финансовият министър Горанов е „забравил”, че 3,4 млрд. от упоменаваните от него стари дългове всъщност вече са платени. 

Това е повече от 1/4 от общия сбор на задълженията от минали години общо за 12 млрд., с които правителството оправдава бъдещия мегаборч. Думите на депутата от АБВ – една от трите партии в правителството и от 4-те, които го поддържат, бяха подкрепени и от експерти. Пък и сметката е проста, така че може да бъде направена от всеки с познания по математика до 4-и клас.

Горанов удобно е „забравил” и съществуващия фискален резерв, който държавата притежава. А към последния отчет от 31 декември 2014 г. той е колосалните 9,2 млрд. лв. Дори в момента да е намалял до 7,5 млрд., както се изказаха вече икономисти покрай януарското плащане за 1,7 млрд. лв. по старите задължения от Милен Велчев, буферът пак си е много голям. 

С 3,5 млрд. свободни за маневриране в резерва и още 3,4 „забравени” от финансовия министър и вече изплатени милиарда, общата сума е 7 млрд. лв., върху които – ако вземем дълг – ще плащаме лихва до 10% без да имаме нужда.

„Хората не искат да разберат, че кредитът е консумиране на бъдещето днес. Когато вземеш кредит днес, се чувстваш добре. Той е като наркотик - колкото повече взимаш, толкова повече в един момент, когато кредитите спрат, махмурлукът е по-страшен.

Ние го преживяхме - имахме мораториум по дълговете, хиперинфлация и това пак ни очаква, защото не се научихме като народ какво трябва да правим

Когато катастрофираме, те ще кажат: Ние не сме очаквали такова нещо. Същото, което се случи и на Запад. Не е тайна, че Европа и Щатите са банкрутирали, но печатат пари и създават илюзията за богатство. Да, наистина, някои стават богати. Но докато системата не катастрофира, всички ще продължават да твърдят, че всичко е наред. Както на „Титаник“ - оркестърът свири тържествено, докато корабът потъва. Всички после ще са учудени и ще твърдят, че никой не е очаквал подобно развитие. Всички нормално мислещи хора виждат какво се случва.

Илюзия е, че ако се изтегли многомилиарден кредит, ще има стабилност за следващите няколко години. Никой не отчита влиянието на евентуалното ново избухване на глобалната финансова криза. Защото нали не се залъгваме, че проблемите, които породиха кризата през 2008 г., са решени? Напротив, нещата са още по-зле. Докато не катастрофираме, нещата ще вървят все надолу.

Ние всички сме виновни и плащаме за това. Опасявам се, че цената ще става все по-висока”, разказа в интервю за clubz известният финансист Виктор Папазов – основател и дългогодишен шеф на родната фондова борса.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни