Свързани новини

23.01.2020 13:13

Горанов предлага Комисията по хазарта да стане агенция под негово ръководство

Видян 1532 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовото министерство публикува на сайта си проект на закон за създаване на Национална агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на сегашния хазартен регулатор - Държавната комисия по хазарта. Поредната законодателна инициатива в този сектор се случва на фона на внесен от Обединените патриоти проект за промени в Закона за хазарта, с които се цели отнемане на лицензите на частните организатори на лотарийни игри и преминаването на тази дейност изцяло в държавния Български спортен тотализатор.


Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви намерението на правителството да преструктурира Държавната комисия по хазарта от колективен в едноличен орган, защото сега се размивала отговорността. Горанов призна, че в дейността си комисията е допуснала много грешки.


В момента ДКХ се проверява от Държавна агенция за финансова инспекция и прокуратурата заради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си спестили поне 210 млн. лв. от по-различното формиране на базата за облагане в сравнение с държавното тото, заяви шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.


В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на новата Национална агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.


В момента комисията се ръководи от председател, назначен от финансовия министърт, а нейните членове се определят на квотен принцип от няколко министерства.


Водеща цел на предложените промени е чрез премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен такъв в лицето на изпълнителния директор на агенцията, да се осигурят подобряване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при вземане на законосъобразни решения, пише в мотивите към законопроекта.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително