Свързани новини

22.03.2021 10:12

Години наред в градоустройството ни липсва държавата: Арх. Венцислав Йочколовски

Видян 735 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



„Българските архитекти трябва да се борим за възстановяването на загубения статут на нашата гилдия. През последните 30 г., точно поради липсата на професионална критика, оценка и намеса от нас, съвременните градове започнаха да ерозират“, заяви арх. Венцислав Йочколовски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР по време на дискусията “Актуални проблеми, свързани със Закона за устройство на територията“. Събитието бе по инициатива на БСП – София и се състоя в Съюза на архитектите в България. В дискусията взеха участие председателят на УС на САБ проф. арх. Тодор Булев, лидерът на БСП – София Калоян Паргов и кандидатите от „БСП за България“ Димитър Михайлов, Борис Цветков и Николай Николов.

„С моите колеги от Клуба на архитектите - социалисти и наши симпатизанти ще дадем няколко идеи за решаване на проблемите със застрояването, посягането на зелените територии и ликвидирането на съществуващи от години паркове и градински пространства. Това се случва не само в София, но и в цялата страна“, каза Йочколовски, който е единственият архитект в софийските листи на БСП.

По думите му най-актуална и болезнена е темата за паспортизацията на сградите. „Единствено БСП реагира адекватно и навреме с позиция по темата“, отбеляза той.

„Друг голям проблем е стихийното застрояване на зелените площи“, изтъкна още арх. Йочколовски и добави, че всичко това показва, че години наред в нашето градоустройство липсва държавата.

Димитър Михайлов, който е представител на строителния бизнес, очерта три приоритета, върху които ще работи, получавайки доверието на избирателите на предстоящите парламентарни избори.

Той счита, че е необходимо конструктивно, а не само енергийно саниране на жилищни сгради тип ДК1 и ДК2, които вече са на близо половин век. „Това е една от основните теми, които трябва да залегнат в законодателството, защото пряко засягат хората. Подобно саниране трябваше да бъде извършено преди 25 години“, категоричен е Михайлов.

Вторият приоритет за него е електронната администрация. „Въвеждането на подобна система е необходима и наложителна във възможно най-кратки срокове. Тя ще допринесе за по-голяма прозрачност както за обществеността, така и за контролните органи“, каза той.

„Един от най-наболелите проблеми е опазването на зелените площи и зелените пространства в градоустройствения план“, счита Димитър Михайлов и посочи, че темата вълнува всички софиянци. „Този въпрос трябва да бъде решен, както по линия на Столична община, така и по линия на законодателния орган в Народното събрание. В специализираното законодателство да бъде фиксирано, изчистено и кристално ясно разписано кое е зелена площ“, обясни кандидатът за народен представител.

„Очаквам една от първите законодателни инициативи, подготвена съвместно със Съюза на архитектите, да бъде насочена към запазване и съхраняване статута на зелените площи“, това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов и припомни, че след решението на Конституционния съд от октомври 2020 г. бе отменен чл. 208 от ЗУТ, който по същество даваше един достатъчно дълъг срок на общината да запази статута на зелените площи.


БЕЗПЛАТНА ФОРМА


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.03.2021 10:49

    Така е защото за Борисов и асистентката му Фандъкова преди държавата и народа са комисионните, рушветите и личното обогатяване

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак