Свързани новини

01.06.2020 11:36

Главният архитект на Шабла е глобена с 10 000 лв., разрешила строеж на сина си

Видян 1102 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният архитект на Шабла Татяна Нейкова е глобена с 10 000 лв. за конфликт на интереси. Това съобщи антикорупционната комисия КПКОНПИ. Нейкова заема поста от 2008 г. През 2013 г. тя издава разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово. По проект сградата е със 173 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, го продал на сина на Нейкова Иван Нейков.


На 2 януари 2019 г. Нейков подал молба за презаверяване на разрешението за строеж. Майка му я парафирала още същия ден. През август тя допълнила разрешението за строеж според представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения. С него общо разгърната застроена площ на сградата е увеличена до 313 кв. м.


Пред КПКОНПИ Нейкова обяснява, че като главен архитект тя е била длъжна да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж, независимо, че става дума за нейния син. Според Нейкова тя не е можела да си направи отвод, тъй като в общината няма друг служител с проектантска правоспособност.


Антикорупционната комисия не приема тези доводи. Според КПКОНПИ Нейкова два пъти е упражнила правомощия като главен архитект в интерес на своя син.


КПКОНПИ се самосезира по репортаж на Нова тв и публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията на парковете в България. Нейкова може да обжалва в съда наложената й глоба.


Когато избухна скандалът зам.-кметът на Шабла Цветелин Йорданов обясни пред Нова тв, че строежи могат да се вдигат на 30-40 метра от скалите на Тюленово, защото именно до там се простират селищните граници.


На практика на такова разстояние от морето отдавна има къщи, вдигнати преди десетилетия. Регулационните планове на селото са от 1990 г.


Казусът има интересна предистория: през 2011 г. теренът е продаден на частно лице за 39 500 лв., с което архитектът няма общо; през 2013 г. е издадено разрешението за строеж; по обясненията на зам.-кмета Йорданов фамилията на Нейкова се сдобива с имота едва през 2016 г. 


"Има още над 20 празни парцела на първа линия, които могат да се застроят", заяви самата Нейкова пред сайта "Актуално". За кмета на Шабла Мариян Жечев нещата също са наред, тъй като теренът не е от защитената зона, простираща се край морето. Освен това архитектката си пуснала декларация за конфликт на интереси. Екологът Тома Белев обаче смята, че имотът е в защитена територия за птиците по "Натура 2000".





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Мерило 03.06.2020 15:59

    Според Белев и хората му, ако може цялата държава да бъде в "Натура 2000". Съсипаха цели райони и поминъка на хората.

  • 002 Тодор Димов, Добрич 01.06.2020 14:47

    Хора, вие знаете ли каква пустош е землището на селото Тюленово. Има по крайбрежието там някакви дейности още отпреди 1989 - дребни себични проекти на не съвсем чисти люде. Ама и това е нещо. Не може непрекъснато невежи хора да търсят нещо престъпно там дето го няма. А на 001-Анонимен - това не е "дребна държавна чиновничка", а главен архитект на общината. Има разлика, ама някогашните комсомолци няма да променят мислинито си. Те и не могат... Човешко общество сме. И трябва да създаваме коквото можем. Е... куче да лае винаги ще има. Това му е работата. Често лае не където трябва.

  • 001 Anonimen 01.06.2020 12:46

    След като тази дребна държавна чиновничка е направила такива престъпни деяния какво ли са правили по върховете на властта?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за