Германия продължава да транспортира руски втечнен природен газ (LNG)

Свързани новини

24.10.2023 09:23

Германия запазва търговията с втечнен природен газ с Русия: Bloomberg

Видян 4981 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия продължава да транспортира руски втечнен природен газ (LNG) въпреки ангажимента си да прекъсне енергийните си връзки със санкционираната страна, сочи доклад на Bloomberg. Съобщава се, че нарушаването на сделката с Москва ще струва на отговорната компания, финансирана от данъкоплатците, милиарди евро.

Securing Energy for Europe (SEFE), бивше звено на базираната в Берлин Gazprom Germania, доставя руски втечнен природен газ, произведен в завода в Ямал, като част от наследен договор. Сделката е сключена преди германските власти да поемат контрола и да национализират дъщерното дружество на Газпром миналата година като част от антируските санкции.

Въпреки че товарът е предназначен за Индия и не е обект на западните санкции, държавната германска компания е подложена на остри критики за това, че поддържа енергийни връзки с Русия, дори след като Берлин обеща да спре да използва руски газ.


Това противоречи на почти всичко, което германското правителство е казвало в миналото по този въпрос", заяви по-рано този месец Кристиан Лейе, член на парламента от опозиционната Лява партия.

"Икономическите премеждия с Русия очевидно не са толкова лесни за разрешаване, колкото политиците искат да ни накарат да вярваме."

SEFE получи пратка от завода за втечняване в Ямал в началото на октомври, като използва танкера на компанията - Amur River, за по-нататъшно транспортиране до Индия, съобщи изданието.


Германската фирма има дългосрочен договор с Yamal LNG. Тя има и отделно дългосрочно споразумение за доставки с индийската компания GAIL. По силата на споразумение с Русия от 2018 г. SEFE ще трябва да плаща за руските товари с втечнен природен газ, дори ако те не бъдат транспортирани до Индия.

"Както всеки дългосрочен договор за доставка, този стар договор на SEFE също съдържа много строги договорни санкции и последици от отговорността, в случай че SEFE не изпълни договорните си задължения", заяви говорител на SEFE, като отказа да коментира конкретните условия.

Поглъщането на бившия Gazprom Germania миналата година струваше на германските данъкоплатци между 6,3 и 7,7 млрд. евро. Прекратяването на съществуващия договор с Русия може да струва значително по-скъпо на данъкоплатците в страната. Според груби изчисления разходите за щети и неустойки могат да възлязат на поне 10 млрд. евро, което прави подобен ход малко вероятен, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби