Свързани новини

08.01.2010 14:23

Германия пуска Турция в ЕС

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия няма да блокира кандидатурата на Турция за Европейския съюз, но Анкара трябва да изпълни всички критерии за членство, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от dnes.bg. Както е известно, досега канцлерът Меркел и френският президент Саркози бяха противници на приемането на мюсюлманската държава в общността. Немците се опасяват от това милионите турци, които живеят в тяхната страна да се организират политически, както това става в България.


"Искам да заявя категорично, че това, което беше договорено между ЕС и Турция, все още важи. Това германско правителство ще спази поетите ангажименти. Имате думата ми", каза пред Ройтерс Вестервеле на пресконференция в Анкара.


"Разговорите за членство са процес с отворен край. Те не включват нищо автоматично. Изходът не може да бъде гарантиран в самото начало", посочи той.


Германският министър се позова на т.нар. критерии от Копенхаген, необходими за членство в 27-членния блок, покриващи области като демокрацията, човешките права и властването на закона. Точно в тази област Турция има сериозни проблеми. Най-големият от тях са кюрдите, които от десетилетия водят гражданска война срещу официалното правителство. Огромен е и кипърският въпрос, заради който ще е много трудно уреждането на отношенията с друг член на ЕС – Гърция.


Вестервеле заяви, че Турция трябва да увеличи усилията си за разрешаването на въпроси като подялбата на разделения средиземноморски остров, подобряването на религиозната свобода и свободата на медиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да