Директивата за енергийните характеристики е ключова разпоредба в предложения от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пакет от законодателни актове в областта на климата "Зелена сделка". С нея ще се задължи санирането на старите сгради, за да се "декарбонизира" жилищният фонд до 2050 г.

Свързани новини

16.09.2023 08:00

Германия предупреди ЕС за "опасно" еко предложение за санирането

Видян 7888 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приемането на по-строги строителни правила в името на борбата с изменението на климата може да предизвика опасна ответна реакция в полза на "крайната десница", заяви немсият министър на финансите Кристиан Линднер.

Директивата за енергийните характеристики е ключова разпоредба в предложения от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пакет от законодателни актове в областта на климата "Зелена сделка". С нея ще се задължи санирането на старите сгради, за да се "декарбонизира" жилищният фонд до 2050 г.

В разговор с Politico Линднер определи плана като "изключително опасен" и заяви, че той може да застраши "социалния мир", тъй като "хората могат да останат с впечатлението, че тази политика ги затруднява да живеят в собствените си жилища и да могат да плащат за това".

Линднер оглавява Свободната демократическа партия (СвДП), младши партньор в управляващата коалиция "светофар" на канцлера Олаф Шолц. Миналата седмица нейното парламентарно мнозинство в Бундестага прокара противоречив законопроект за отоплението, който забранява нафтовите и газовите системи в полза на "по-чистите" термопомпи.


Народният отпор срещу законопроекта за отоплението е послужил като "урок" за предложението на ЕС, казва Линднер пред изданието и добавя, че зелените мандати и нарастващият брой разпоредби на ЕС "несъмнено играят роля" за възхода на партии като Алтернатива за Германия (AfD). Последните социологически проучвания показват, че AfD е втората най-популярна партия в Германия с до 22% подкрепа.

Базираният в Брюксел блок твърди, че жилищният сектор е отговорен за 35% от емисиите на парникови газове в ЕС и трябва да стане по-енергийно ефективен, за да се постигнат целите за климата до 2050 г.

Линднер би желал ЕС да инвестира парите в други проекти, щадящи климата, като например в енергийната инфраструктура на блока. Той призова фон дер Лайен да "постави на пауза" програмата за климата на фона на икономическите трудности, причинени от високите цени на енергията.


 След налагането на ембарго на Русия ЕС и по-специално Германия се сблъскаха с рязко повишаване на цените на енергията. Освен това през септември миналата година бяха взривени газопроводите "Северен поток", които снабдяват Германия с руски природен газ. Никой не е поел отговорност за взривовете, за които журналистът Сеймур Хърш обвини правителството на САЩ, а няколко американски медии посочиха с пръст Украйна.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да