Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

Свързани новини

14.09.2023 17:50

ГЕРБ вече води със 7% на ППДБ: Тренд

Видян 1885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 6 партии биха влезли в НС, ако изборите бяха днес, сочат данните от последното проучване на Тренд. През септември се повишава делът на хората, които смятат, че е нужен предсрочен вот.


ГЕРБ остава първа политическа сила и увеличава преднината си с до 7% пред ППДБ. Партията на Бойко Борисов събира 24,9% подкрепа.


За обединението между ПП и ДБ общо биха гласували 18,3% от електората. Напомняме, че според социолога Кольо Колев от Медиана двете формации заедно „реално имат 7-10% електорална подкрепа, на колкото Кирил Петков ги оцени на известните изтекли записи, и това ще се види ясно на изборите в края на октомври”. По думите на Димитър Ганев от Тренд след “сглобката” на ППДБ бе нанесена щета от поне 5% и сега около формациите той са останали само твърдите ядра.


Освен това втората позиция е оспорвана само на с 2% от Възраждане, сочат данните на Тренд. Познавачите са наясно: щом социолозите дават 2% разлика значи реално Възраждане е поне наравно с ППДБ. Партията на Костадин Костадинов получава подкрепата на 16,1%.


ДПС заема четвърто място с 13,4%, а БСП остава пета с 8,7%. ИТН е на ръба на влизане в парламента с 4,2% подкрепа. След тях се нареждат Български възход и Левицата!, но далеч зад 4% бариера. Отчита се ръст, макар и минимален, на решилите да не подкрепят нито една партия, като вече 6,5% от хората дават тази заявка.


В трето поредно изследване се увеличават отрицателните оценки за кабинета Денков-Габриел, които през септември достигат 68%. Само 22% го оценяват положително. Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на ППДБ, но и от тях над 25% са ПРОТИВ.


Проучването сочи, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.


Данните на Тренд не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.


НС остава с традиционно ниско ниво положителни оценки от 14%. Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.


Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев. Положителните оценки за работата на държавния глава запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните - 52%.


На този фон близо 1/3 смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Спрямо последното проучване на Тренд от юли т.г. се отчита ръст от 6% на хората, които искат нов вот за НС, като те вече са 31%. По-малко стават желаещите да не се стига до нов избори, като от 52% след 2 месеца те са вече 47%.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което