Свързани новини

21.02.2018 11:53

ГЕРБ свалиха Жаблянов с гласовете на ОП и Воля

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гласуване отстрани Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание. Оставката му бе подкрепена от 110 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и независими.


По-рано от ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов заради становището му, че Народният съд е бил „необходимо военновременно правосъдие“. Припомняме, че той е наложен от САЩ, СССР и Англия на България по време на Втората световна война и всяка от 1046 изпълнени смъртни присъди  е съгласувана с тях. Решението за съда е подписано от Никола Петков и представителите на социал- и радикалдемократите в коалиционното правителство на БРП(к).


Преди гласуването в пленарната зала на Народното събрание очаквано се разрази остър дебат около оставката и нейните мотиви.


Сямият Жаблянов определи исканата от парламентарното мнозинство оставка, като: „образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност”.


„За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народното събрание, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение. С подобни мотиви не е работел и Народният съд, констатира той. Жаблянов бе категоричен, че всеки народен представител и български гражданин може да има мнение.


Социалистите се противопоставиха на дневния ред на Народното събрание за оставката на съпартиеца си.  Управляващите обаче оставиха точката на дневен ред.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова се извини на народа за незрялата политическа класа. Според нея няма юридически основания за оставката на Жаблянов. Искането е противоконституционно, категорична бе тя. Нинова заяви, че социалистите ще се обърнат към Конституционния съд и Страсбург. След речта на соцлидерката депутатите от ПГ на БСП напуснаха парламентарната зала.


От ДПС заявиха, че няма да участват в дебата за оставката. Йордан Цонев нарече дебата „фарс” и припомни, че всеки депутат има функционален имунитет и не носи отговорност за личното си мнение. От движението осъждат Народния съд и не са съгласни с личната оценка на Жаблянов по темата. Въпреки това позицията изявена от Цонев е, че ГЕРБ нямат морално и юридическо основание да искат оставката. След изявлението му депутатите от ДПС също напуснаха залата.


От страна на управляващите по темата за пореден път се изказа бившият член на БКП и автор на Ода за Г. Димитров Спас Гърневски, който поиска съд и затвор за проповядване на комунизма. Според него е нужен закон, който да криминализира защитата на комунистическата идеология.


Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че Валери Жаблянов руши авторитета на Народното събрание. Той не пропусна да нападне Румен Радев, като  обясни, че БСП е намерила своя говорител в лицето на президента. Освен това, Цветанов прозря, че от левицата искат да се върнат на власт. Според него червените целят да върнат страната към комунизма и да я отклонят от европейския път. Въпреки това той бе благосклонен да заяви, че от опозицията могат да излъчат друг на мястото на Жаблянов, но молбата му: това да не е Иво Христов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец