“Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС”, подчерта Борисов.

Свързани новини

12.12.2022 09:36

Габровски за 3-ия мандат, ако не стане с първия: Борисов

Видян 1467 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме, на който и да е било”, обяви от Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  „Ако има трети мандат - ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Николай Габровски”, категорично настоя той още преди да е ясна съдбата на първия. Днес в 10.30 ч. номинираният от ГЕРБ за премиер предлага президента Румен Радев състава на проектокабинета си. “В сряда ще се гласува”, обяви пред bTV Делян Добрев. БСП, Демократина България (ДБ), Продължаваме промяната (ПП) и Възраждане  вече обявиха публично, че няма да го подкрепят.

„Направихме не една, не две, а три крачки назад, само и само държавата да се стабилизира", настоя Борисов. Той напълно игнорира възможността за сформиране на правителство с втория мандат на ПП, защото „с корупцията никой не иска да се сдружи“.

“Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС”, подчерта Борисов.

Самият Габровски коментира пред БНТ възможността да бъде кандидат за премиер с третия мандат. "Това не зависи от мен, а от от политическите сили. Ако се стигне до такава ситуация, най-важното е да се спазват същите принципи, които сега има възможност да бъдат спазени, а именно - пълна свобода на избор на хора, с които да се обградя, отдалеченост от партийни централи, добро име, висок професионализъм", каза той, след въпрос  дали би се съгласил да бъде предложен отново с третия мандат.

От думите му се разбра и, че в проектокабинета му няма да има партийни лица, а само експертни фигури. "Когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира", каза Габровски.

От дни в НС се коментира възможността Габровски да бъде кандидат с мандата на Български възход (БВ) или БСП. Ключово тук ще бъде гласуването на БСП - без нея подкрепата на Габровски не може да надмине 115 гласа и това са гласовете на ГЕРБ, ДПС и БВ. Но може да има 6 депутати, "забравили" да дойдат на работа или останали на кюфтета в столовата на парламента. Със свален кворум кабинетът ще мине. Така стана при Орешарски.

"Колкото и овчи кожи да сложат отгоре си ГЕРБ, в случая проф. Габровски, който ние уважаваме, отдолу прозира вълкът Борисов. Подкрепа от БСП за това правителство няма да има. Изборите ги предизвиква ГЕРБ с ултиматума, че с третия мандат точно този премиер и това правителство трябва да бъдат предложени", коментира пред БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС на БСП и на парламента. Според него третият мандат е кризисен и е възможен, ако едно експертно правителство с ясна програма бъде подкрепено от почти всички в НС. Кор. Нинова още се надява да стане пак вицепремиер, иначе ще изгуби шефското си място в БСП.

Депутати от партията на Бг възход все още са уклончиви с аргумента, че при разговора с Габровски не са получили отговор на въпросите кой ще участва в правителството и каква програма ще изпълнява това правителство. Сходна е и позицията на Сараите. „Решението как ДПС ще постъпи спрямо предложения от проф. Габровски кабинет ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро. То заседава във вторник“, обяви в социалните мрежи шефът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дори и при евентуална подкрепа ГЕРБ, ДПС и Възраждане имат общо 115 гласа и не им достигат 6, за да имат мнозинство в НС.

Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 затвор и конфискация 12.12.2022 10:27

    Ако не е във властта, или най-малко да дърпа конците в сянка, най-малкото Мутрата ще е в затвора с пълна конфискация на откраднатите от българския измиращ народ десетки милиарди. За това е изпаднал в паника и има вид на разярено животно в смъртоносна схватка

  • 001 Курабийкофф 12.12.2022 10:03

    По законите колко мандата трябва да се похабяват, за някои от докопалите се до над 4-те процента от гласуващите гласове, докато вдянат, че никой не ги желае за партньори? Защо не назначат старши прЕцедател за цялогодишно раздаване на мандатите? Опегето примерно, имат прити реален ченс, ако все така им раздават мандатите на ангро, някъде към 77-ия им мандат пак да се вредят за яко и ударно усвояване на евросредства и събиране на данък спокойствие от всички по-наедрели бизнес-менти и капели.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към