Както заяви час по-рано, Асен Василев върна неизпълнения мандат на президента.

Свързани новини

08.07.2022 17:00

Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа: Василев (Видео)

Видян 3578 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно в 17.00 ч. президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.


Както заяви час по-рано, Асен Василев върна неизпълнения мандат на президента.


„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен”, обяви пред държавния глава Асен Василев.


„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем”, отбеляза Радев.


Радев даде да се разбере, че няма да бърза със следващите стъпки от конституционната процедура по сформиране на ново правителство в рамките на това Народно събрание и настоя в допълнително отпуснатото време правителството да подготви, а парламентът да приеме възможно най-голям брой от законопроектите, необходими за отпускането на европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост.


"Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината [...] Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият държавен интерес е на първо място. Затова очаквам Министерският съвет да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите свързани с Плана, за да не продължава България да губи време и средства", заяви Радев, след като получи от Асен Василев неизпълнен управленския мандат. Допълни, че следващата седмица ще обяви кога ще връчи следващия и очаква това време да бъде оползотворено от правителството и парламента.


След отказа на ПП парламентарната рулетка се завърта и президентът е задължен да връчи мандат на втората политическа сила - ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече заявиха, че няма да правят опити за управление.Ако се стигне до трети мандат - той се връчва на избрана от държавния глава парламентарна група. В случай, че никой не успее да направи ново правителство - България отива на поредни предсрочни парламентарни избори.


Демократична България вече направи заявка за получаване на третия мандат. Време е за реформи, които водят до устойчиви резултати.



Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката