На уебсайта на La Sambuy вече има съобщение, че ски курортът е "окончателно затворен" на 10 септември след решението на градския съвет. "Благодаря на всички за този последен летен сезон 2023 г. и за всички прекрасни години, прекарани до вас", се казва в него.

Свързани новини

19.09.2023 12:17

Френски ски курорт затваря завинаги, защото няма достатъчно сняг

Видян 816 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зимата наближава. А за поредния ски курорт във Франция това означава да се изправи пред реалността, че няма достатъчно сняг, за да продължи да работи.

Градчето Ла Самбюи, в което се намира семейна ски дестинация в близост до Монблан във Френските Алпи, е решило да демонтира ски лифтовете си, тъй като глобалното затопляне е съкратило ски сезона до няколко седмици, което означава, че вече не е рентабилно да се поддържат в експлоатация.


"Преди имахме сняг на практика от първи декември до 30 март", казва кметът на Ла Самбюи Жак Далекс пред CNN.


Миналата зима обаче е имало само "четири седмици сняг и дори тогава не е имало много сняг", допълва той. Това означава, че "много бързо по пистите се появиха камъни и скали".

Далекс заяви, че курортът е имал възможност да работи по-малко от пет седмици през януари и февруари и е претърпял годишна оперативна загуба в размер на около 500 000 евро (530 000 долара). Само поддържането на лифтовете струва 80 000 евро годишно.

Ла Самбуй не е огромен курорт, само с три лифта и няколко писти, достигащи до максимална височина от 1850 метра.


Но с редица писти от "черни" за експерти до "зелени" за начинаещи и сравнително евтини ски карти, той е популярен сред семействата, които търсят по-непринудено преживяване в Алпите, отколкото предлагат по-големите дестинации на по-голяма надморска височина.

Британският уебсайт за снежни доклади On The Snow го нарича "идилично място за посещение, с изключителни панорамни гледки и всичко, от което се нуждаете в един приятелски курорт".

Това лято, когато настъпи критичното време за планиране на зимния сезон, общинският съвет на Ла Самбюй взе решение да закрие курорта, който управлява от 2016 г. насам. Макар че ски инфраструктурата му трябва да бъде демонтирана възможно най-скоро, се надяваме, че градчето все още може да привлича посетители.


Далекс заяви, че курортът, който се рекламира и като дестинация за летен туризъм и разходки на открито, ще се превърне в място за "откриване и опазване на природата, разходки и спорт, ако е възможно".

На уебсайта на La Sambuy вече има съобщение, че ски курортът е "окончателно затворен" на 10 септември след решението на градския съвет. "Благодаря на всички за този последен летен сезон 2023 г. и за всички прекрасни години, прекарани до вас", се казва в него.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

30 падащи звезди/ч на 5 май

30 падащи звезди/ч на 5 май на 5 май

Пикът на метеорния поток Ета Аквариди ще ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец