Нападението на Москва срещу Украйна накара Финландия, която има обща граница с Русия, да засили дискусиите относно потенциалните ползи от присъединяването към военния съюз

Свързани новини

05.04.2022 15:36

Финландия разкри графика за евентуално присъединяване към НАТО

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финландското правителство ще представи на парламента преглед на евентуалното присъединяване към НАТО до средата на този месец, съобщи външният министър на страната Пекка Хаависто.




Нападението на Москва срещу Украйна накара Финландия, която има обща граница с Русия, да засили дискусиите относно потенциалните ползи от присъединяването към военния съюз. Хаависто разкри, че финландските лидери вече са обсъдили въпроса с "почти всички" членове на НАТО, а той "почти ежедневно" разговаря за него със съседна Швеция, която също обмисля присъединяване към блока.




В интервю за Ройтерс, публикувано в понеделник, Хаависто заяви, че Финландия трябва да се подготви за ответни действия от страна на Русия и "също така да се вслуша в това как ще реагират страните от НАТО".




"Не е необходимо да вземаме бързи решения за собствената си отбрана, но със сигурност една евентуална молба за членство може да ни превърне в обект на намеса или хибридни действия", обясни външният министър.


 


В събота министър-председателят на страната Сана Марин, говорейки по време на събрание на делегати на Социалдемократическата партия, заяви, че руската офанзива в Украйна е подкопала доверието между Хелзинки и Москва по "необратим" начин.



"Русия не е съсед, за какъвто я смятахме", каза тя.




Признавайки, че както присъединяването, така и неприсъединяването към НАТО са "избори, които имат последствия"
министър-председателят заяви, че решението трябва да бъде взето "задълбочено, но бързо" тази пролет.


 


 


Неотдавнашни проучвания на общественото мнение във Финландия и Швеция показват, че конфликтът в Украйна е променил значително общественото мнение в сравнение с предходните години, като сега мнозинството от анкетираните подкрепят присъединяването към НАТО. Според проучване на Yle от този месец рекордно висок процент от 62% от финландското население би желало да види страната си в западния военен съюз. Проучванията накараха финландския президент Саули Ниинистьо да заяви, че при такава подкрепа за членството в НАТО няма да има нужда от референдум.




Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и двете страни имат добри шансове да се присъединят към блока "по сравнително бърз начин".




"Разбира се, те сами трябва да решат, но ако кандидатстват, очаквам, че ще бъдат приветствани от всички 30 съюзници и че ще намерим начини да направим това по сравнително бърз начин, за да ги приемем в алианса, ако искат", каза той пред CNN в неделя.


 


 Междувременно Русия предупреди Финландия и Швеция да не членуват в НАТО.




"Очевидно е, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, която на първо място е военна организация, ще има сериозни военни и политически последици, които ще ни накарат да преразгледаме целия спектър от отношения с тези страни и да предприемем ответни мерки", заяви през март директорът на Втория европейски департамент на руското външно министерство Сергей Беляев пред агенция Интерфакс.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да