Свързани новини

18.07.2012 17:08

Фич: Рейтингът ви е стабилен!

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната рейтингова агенция Фич прогнозира 0,9% ръст на българската икономика за 2012-а. „За това ще спомогне вътрешното търсене и повишеното усвояване на европейски фондове, което насърчава инвестициите в държавния и частния сектор. Продължаващата криза в еврозоната няма да позволи на страната да разчита в по-голяма степен на износа“, смятат експертите.


Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута ВВВ- и в местна валута - ВВВ. Перспективите и по двата показателя са стабилни.


Фич потвърди и българския краткосрочен рейтинг на F3, таванът за страната остава ВВВ+. Решението отразява успешната българска фискална консолидация, стабилна валутна политика и ребалансирането на икономиката, отбелязват от агенцията.


Сред негативните фактори специалистите посочват това, че икономическият растеж в страната остава слаб, както и опасността България да бъде засегната от засилване на кризата в еврозоната по финансови и търговски канали. Изтъкват се и някои структурни слабости, които влияят върху българския рейтинг, като най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, необходимостта от намаляване на високата безработица и повишаване качеството на пазара на труда.


Ако Гърция не напусне еврозоната, от Фич очакват българският вътрешен продукт да се увеличи с 2,5% през 2013 и 2014 г. Според агенцията за уязвимостта на страната ни допринася значителната роля на подразделенията на гръцките банки у нас, която макар и да намалява, все още възлиза на 21% от всички активи в банковия сектор. Рейтинговата агенция прогнозира, че българското правителство ще успее да постигне заложения бюджетен дефицит за годината благодарение на успешния контрол върху разходите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец