Фермерите блокират берлинските улици

Свързани новини

19.12.2023 17:32

Фермерите блокират берлинските улици

Видян 632 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделски производители от цяла Германия пристигнаха в Берлин със своите трактори, за да протестират срещу плановете на правителството да намали субсидиите за дизелово гориво и данъчните облекчения за селскостопанските превозни средства. Неотдавна Берлин обяви планираните мерки за икономии за 2024 г. в съответствие с усилията за борба с многомилиардния бюджетен дефицит.

Разгневените фермери блокираха централната улица в близост до Бранденбургската врата, носейки плакати с надписи "Вашата политика е обявяване на война на фермерите" и "Стига толкова!". Протестиращите се опасяват, че планираните бюджетни съкращения ще влошат състоянието на германския селскостопански сектор с близо 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) през следващата година.  По данни на полицейското управление в Берлин в протеста са участвали около 1700 трактора и 6600 фермери.

Лобито на Германската асоциация на фермерите (DBV) и лобито "Земята създава връзка" (LsV) заплаши да разшири демонстрациите, ако мерките за икономии бъдат приложени. Председателят на DBV Йоахим Руквид предупреди по време на митинга, че "от 8 януари ще присъстваме навсякъде по начин, който страната не е преживявала никога досега. Няма да приемем това."


По време на протеста германският министър на земеделието Джем Оздемир заяви пред телевизионния канал ARD, че фермерите "нямат алтернатива" на дизеловото гориво.

"Не се изключвам от това, че трябва да пестим, но това трябва да стане по начин, по който да вземем със себе си и хората - а фермерите са тези, които ни снабдяват с храна", каза Оздемир. "Тези съкращения ... натоварват прекомерно сектора.


Берлин е принуден да запълни дупката в бюджета си, след като през ноември Конституционният съд обяви за противоконституционен опита за пренасочване на 60 млрд. евро (65,7 млрд. долара) от неизползваните средства по програмата Covid-19.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц беше изправен пред избора или да преустанови действието на т.нар. дългова спирачка (която ограничава държавния дефицит до 0,35% от БВП), или да намери около 17 млрд. евро (18,6 млрд. долара) за икономии и намаляване на данъците.

В понеделник държавният секретар Щефен Хебестрит заяви, че решенията за бюджета за 2024 г. вече са финализирани и няма да бъдат подновявани, въпреки че все още се разглеждат подробностите за тяхното изпълнение.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.