Фалстарт за Конституционната комисия

Свързани новини

28.06.2023 17:10

Фалстарт за Конституционната комисия, ще махат служебните кабинети

Видян 1097 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Ще бъде избран чисто нов състав на Комисията по конституционни и правни въпроси, като бъдат излъчени тесни експерти”, обяви  Делян Пеевски от ДПС след лидерската среща с между ГЕРБ, ППДБ и Сараите.


Санкционираният по Магнитски за корупция депутат се отказва от мястото си в органа. Не само той - авторът на единственият наличен проект за промяна в Конституцията, обаче ще се оттегли и именно това налага рестартиране на комисията.


Напомняме, че през последния месец Пеевски се превърна в основен говорител по темата с конституционните поправки, а преди седмици с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН и с негласната подкрепа на Възраждане и Доброто беше избран и за член на комисията.


Тогава от ППДБ обясниха, че сближаването си със Сараите е в името на нужното аритметично мнозинство за съдебна реформа. Всъщност това е лъжа - гласовете на бившите им коалиционни партньори от БСП и ИТН са повече от на ДПС.


Сега съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че "комисията ще бъде рестартирана до 10 дни, за да може в нея да влязат експертни фигури, които не са политически обвързани".


За близо месец работа обаче старият състав така и не успя да формулира ясни цели и поправки, които при това да имат реална перспектива в рамкте на обиновено НС.


Ден по-рано Даниел Вълчев, който е и опитен законотворец, бивш правен съветник в Държавния съвет и екс-вицепремиер коментира пред Lex.bg, че логиката изисква първо да се представи конкретен законопроект, който да е съпроводен от широк публичен дебат и едва след това – да се търси аритметично мнозинство. „Твърденията, че днес отново е нужно да се изменя и допълва Конституцията, са, разбира се, в основата си политически. Проблемът е (поне според мен), че в случая те не са нищо повече от това”, посочи той.


„Разбирането, че реформата в съдебната система изисква конституционни промени, ни съпътства вече 2 десетилетия. През този период бяха предприети 5 изменения и допълнения, 4 от които свързани със съдебната система. Нито 1 от тях не доведе до подобрение, а последните определено влошиха и без това недостатъчната прозрачност и предвидимост в дейността на ВСС”, напомни той Вълчев.


Почти всички парламентарно представени сили вече направиха заявки, че ще внесат или подкрепят промени в Конституцията. Засега е ясно само, че основните въпроси, които ще бъдат обсъждани във вече рестартираната комисия: са ограничаването на главния прокурор и отново преформатиране на ВСС. Освен това Христо Иванов се похвали, че има 2 точки на съгласие с останалите политически партии - преформатиране на статута на служебния кабинет и въвеждане на индивидуална конституционна жалба.


На практика обаче повечето от тези поправки засягат базовото държавно устройство и могат да бъдат вкарани само от ВНС. В противен случай анонсираните конституционни промени са обречени на неконституционност.


Освен това, липсата на служебни кабинети означава неограничено управление на текущата изпълнителна власт, а по-точно на правителство, което вече е отхвърлено с погнуса от избирателя. Така например, ако подобен механизъм действаше по-рано, то ГЕРБ щеше да управлява до края на 2021 г., вместо служебните кабинети, които работеха 7 месеца.


Ако въпросната институция се премахне  сега, това означава „експерти” от ранга на Асен Василев и цялата група от „специалисти” на Доброто да управлява  неограничено време напред, без времеви рамки. Как виж тук!


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак