От "Продължаваме Промяната" предложиха председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип.
01/02

Свързани новини

12.04.2023 11:45

Фалстарт и на 49-ото НС - пак без шеф от първия път

Видян 2344 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С усещане за дежавю премина първият работен ден на 49-ото НС, което не успя да си избере председател и така повтори фалстарта от миналия парламент. Вежди Рашидов отново удари звънеца на първото заседание. И тогава, и сега ГЕРБ предложиха Росен Желязков, а Възраждане пак издигна Петър Петров. Двамата обаче и този път не получиха достатъчно подкрепа. Поне един от тях трябваше да събере над половината от гласовете в залата. Веднага след това Асен Василев от Доброто предложи старата, но противозаконна идея на ДБ парламентарният шеф да се избира на ротационен принцип – нещо, което не мина и в предишния парламент.


По първата номинация гласуваха общо 231 депутати. Кандидатът на ГЕРБ получи 2 пъти повече подкрепа от конкурента си, но и това не му стигна. Желязков бе представен от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която описа биографията му на юрист. Той обаче събра общо 79 гласа – 68 от своята ПГ, както още 11 от депутатите на ИТН. Против гласува само част от групата (8 народни представители) на Възраждане. Останалите 144 гласа бяха "въздържал се".


По-късно Тошко Йорданов обясни от трибуната, че парламентарната етика изисква да бъде избрана номинацията на първата по големина политическа сила и така мотивира вота на колегите си от ИТН.


"Доказан специалист и най-важното - доказан законодател в две поредни Народни събрания", представи Петров колежката му Искра Михайлова. Според нея това е "шанс за първите 2 политически организации да имат балансьор". Той обаче събра едва 37 гласа в своя подкрепа - всичките от колегите му от Възраждане.
"Против" бяха 88 депутати от ПП-ДБ и ДПС, а ИТН и БСП се въздържаха. Само двама от ГЕРБ дадоха гласа си и той бе отрицателен.


Веднага след това бившият вицепремиер Василев обяви, че от Доброто предлагат шефът на НС да се сменя на ротационен принцип. Напомняме, че в 48-ия парламент такава идея лансира Христо Иванов от ДБ. “Предлагаме на всеки 2 месеца НС да редува председателите и Правна комисия. Това е нестандартно решение, но ние сме в нестандартна ситуация”, аргументира се сега Василев. Той подчерта, че в Европа има подобни примери. В предходния парламент обаче сам Василев коментира, че “ротационно председателство би било силно неефективно”. Тогавашният шеф на ПГ на ПП НС Андрей Гюров с неграмотен изказ пък обяви в предходния парламент, че “това не е най-оптималният вариант”.


След това депутатите излязоха в половинчасова почивка по искане на Василев, за да обсъдят идеята му, която така и не мина на председателския съвет в НС. Защото е незаконна.


“Такива предложения не се приемат от раз”, коментира по-късно Рашидов. “Политиката е низ от компромиси - на разума, на морала, на вътрешната хигиена. Това е компромис, защото както колективните спортове и изкуство, се касае до съдби и мислене на много хора. Така че им се налагат компромиси”, каза той.


А на въпрос защо пак не успяха да се разберат за председател Рашидов каза: “Защото пак сме същите, сигурно така е трябвало”. „Оставих колегите утре да поговорят. Всеки по малко трябва да направи разумен компромис. В различното трябва да се намери общото, а то е просперитетът на България”, допълни той.


В крайна сметка председателстващият първото заседание Рашидов закри пленарния ден без да има избран шеф на НС. "Приканвам още една нощ да преспите и утре ви очаквам", каза той на колегите си.


Гласуването за предложението на ГЕРБ/СДС Росен Желязков:



Гласуване за предложението на Възраждане Петър Петров:



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.04.2023 12:45

    при орел ,рак и щука няма и няма да има сполука, ма вземете ицето стоичков, той разбира от всичко, от политика, от ваксини, от ефбет, даже и от футбол - любимец 13

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв