Най-опасното е, че тези страни членки, които исторически "носят" валутния съюз на гърба си, като Германия, всъщност ще се окажат най-тежко пострадали от настоящата енергийна криза.

Свързани новини

26.08.2022 09:36

Еврото дългосрочно сринато, лошо за цялата зона: Топикономист

Видян 2795 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Икономическото състояние на еврозоната в близко бъдеще ще е плохо. Очень плохо.

Анализатори на ING, Citibank и Capital Economics са на мнение, че допълнително обезценяване на еврото спрямо долара (под паритет 1:1) е "safe bet". Енергийната криза е "капан" за общата валута, казват тези финансови институции. Последните дни цената на фючърси природен газ на европейските борси превиши 300 евро за мегаватчас. Предишният рекорд беше 240 евро. Дали ще се покачи още идните месеци? Молете се да не се, но най-вероятно ще.

Най-опасното е, че тези страни членки, които исторически "носят" валутния съюз на гърба си, като Германия, всъщност ще се окажат най-тежко пострадали от настоящата енергийна криза.

Стопанското бъдеще на Германия е на кръстопът. Над две десетилетия безумни енергийни политики доведоха до днешната ситуация. Немската политическа класа се опитваше да прокарва най-"прогресивните" (да се чете "безразсъдни") зелени енергийни политики, докато същевременно поддържа най-мощния промишлен сектор в Европа и въобще в света.

Това бе възможно единствено благодарение на сделка с Владимир Путин (с "дявола", както някои биха казали). Стига Русия да подава евтин газ, немската индустрия може да продължи да бумти, докато немските зеленисти унищожават местната енергетика. Това обаче си има цена - геополитическа - която Германия изглежда не е готова да плати. Особено иронично е, че точно нацията на автора на "Фауст" не осъзна в какъв капан се вкара.

Сега, поради тази късогледост, Германия трябва да избира - приоритетите на зелената енергийна политика или оцеляването на немската индустрия. За мен очевидно адекватният избор е второто. Но дали в Берлин го осъзнават? Дали всъщност въобще осъзнават, че трябва да избират едното или другото?

Ако неадекватните политики продължат, има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 ПОУКА ! 27.08.2022 21:14

    На това се казва - ще се научим по трудния начин какво означава да се братушкаме с империята на злото ! И още продължават , малко ни беше та още искат нашите от същото. . .

  • 002 AnonimenАОЖГТНВМЧ 26.08.2022 11:38

    ... ЗАЩОТО САЩ СРИНАХА С КОВИД И С ИЗМИСЛЕНАТА ВОЙНА В УКРАЙНА ЕВРОПА. И НА ДЕЦАТА ИМ СТАНА ЯСНО. КАКВО ТОЛКОВА ГО ДЪВЧАТ И ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА Т. НАР. ЖУРНАЛИСТИ......

  • 001 време разделно 26.08.2022 10:58

    И на този фон и перспектива нашите корумпирани и продажни политици настойчиво се стремят да ни загробят напълно с приемане на еврото. Все по очевадно става разминаването между електората и "избраните от него" политици и управляващи. Да не говорим за заплащането, което сами си определят и непрекъснато си увеличават на фона на все по-обедняващия и без това най-беден бълг.народ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци