Свързани новини

21.10.2013 16:40

Европа ни дава 6 млн. евро за бежанците

Видян 1016 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сбъдване на най-песимистичните прогнози за миграционен натиск към България отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след днешното извънредното заседание на Министерския съвет, посветено изцяло на темата. До края на годината се очаква нелегалните имигранти да бъдат над 11 000. Това е проблем, който става изключително сериозен от гледна точка на функциониране на обществото като цяло, посочи той.


Йовчев съобщи още, че до края на седмицата очаква Брюксел да обяви размера на финансовата помощ за България. Правителството е заявило необходимост от 6 млн. евро и очаква те да бъдат отпуснати. Освен това България ще иска от ЕС и приемането на единна европейска политика за бежанците. Очаква се и финансова помощ от отделни европейски държави, като Великобритания, Австрия и Чехия вече са заявили готовност да окажат подкрепа. Засега ЕК не може да посочи сумите, с които е готова да помогне на България за справяне с бежанците от Сирия, заяви в понеделник еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. "С българските власти уточняваме нуждите, които страната изпитва от огромния бежански натиск, настъпил за толкова кратко време”, добави тя.


В трите европейски фонда, които могат да отпуснат такава финансова помощ, са останали около 11 млн. лв., но те трябва да бъдат разпределени между няколко държави.


На извънредното правителствено заседание министър Йовчев е поискал за настаняване на бежанци в България до края на годината да бъдат отпуснати още 27 млн. лв. от държавния бюджет, като по-голямата част от сумата ще отиде в МВР.


Данните от силовото министерство сочат, че има увеличение на потока от бежанци към страната ни, а в кратък период от време не може да бъде очаквано решение на проблемите в Близкия изток. По думите на Йовчев говорим за години, освен това има съществен риск тази криза да бъде пренесена в съседни на Сирия страни, най-вече Ливан. Ако това се случи, бежанският поток там може да бъде пренасочен към Европа, а по неофициални данни става дума за близо 1 млн. души. Към 16 октомври бежанците у нас са около 6500 души. Около 4500 от тях са сирийци. Йовчев отново заяви, че системата за наблюдение и охрана на българската граница е една от най-съвременните в Европа. „Хората, които нелегално преминават границата, се задържат почти 100%. Не е възможно да преминат групи от хора, които да не бъдат задържани“, увери той.


На заседанието министрите са оценили рисковете в четири посоки - възникване на хуманитарна криза, рискове на територията на страната с миграционните потоци да дойдат хора, свързани с терористични и екстремистки организации, здравни рискове, социални рискове. Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са отишли бежанци, няма държава, която е успяла напълно да спре бежанците да отидат на нейна територия, независимо какво се опитват да прокарат като теза някои хора, беше категоричен Йовчев.


Той призна, че институциите ще бъдат изправени пред тежки проблеми, които ще повлияят негативно върху всички обществени процеси. Това, което можем да направим, е да бъдем подготвени и да минимизираме рисковете, каза министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак