Свързани новини

14.11.2012 17:00

Европа на бунт срещу икономиите

Видян 946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз взе здраво да се кандилка. Зверски сблъсъци между протестиращи и полиция, десетки ранени, блокирани улици, заводи, пазари и транспорт. Така цяла Европа отговори на икономиите на правителствата.


 


Сблъсъци избухнаха в центъра на Мадрид, в Торино и Милано. Вчера се проведоха протести срещу мерките за икономии в много европейски страни - Испания, Португалия, Германия, Белгия, Франция, Полша, Гърция.


В испанската столица полицията използва палки срещу стотици младежи, които се опитахада блокират основния булевард в града. Групи демонстранти блокираха ключови улици. В центъра са разположени голям брой полицейски служители, подкрепени от хеликоптери.


По данни на испанското министерство на вътрешните работи 34 души са ранени при отделни инциденти, а 62-ма души са задържани. Сред пострадалите има 18 полицейски служители.


Сблъсъци между протестиращи и полицаи са избухнали и в италианските градове Торино и Милано. Най-малко 6-има полицаи са ранени, като единият от пострадалите е в тежко състояние. Около 20 младежи са пребили служител на отдела за борба с безредиците с бейзболни бухалки в Торино. 5-има полицаи са пострадали при сблъсъци по улиците на Милано.


Европейската конфедерация на профсъюзите призова за ден на действие и солидарност.


Общата стачка вчера на Иберийския полуостров бе свикана като протест срещу политиката на икономии на правителствата, които според синдикатите задушават икономиката и водят до обедняване на населението. Профсъюзите призоваха испанците да спрат работа и да се въздържат от всякакви покупки, за да подчертаят разпространяването на бедността.


В Португалия синдикалните обединения се опитват да попречат на парламента да одобри бюджет, включващ увеличаване на данъците и настояват за оставката на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю. Безработицата в страната е достигнала ново рекордно ниво от 15,8% през третото тримесечие на текущата година, сочат официалните данни.


В Белгия протестите засягат най-вече железопътния транспорт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак