Самият Пригожин коментира преврата в Нигер в "Телеграм", обявявайки, че това е борба срещу "колонизаторите", които с помощта на терористи и бандити се опитват да запазят влиянието си в Африка.

Свързани новини

05.08.2023 11:00

Ето защо Пригожин е много важен за Путин

Видян 6501 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 юли пред съда в Москва застана не Евгений Пригожин, а човекът, който остро разкритикува неговия бунт от края на юни - руският ултранационалист и военнопрестъпник Игор Гиркин. Докато високопоставени командири на руските въоръжените сили загубиха постовете си, а генерал Сергей Суровикин изчезна, Пригожин спокойно можеше да се придвижва из Русия и дори се срещна с представители на други държави по време на провелата се в Санкт Петербург среща на върха Африка-Русия. В първия ден на срещата във Фейсбук се появи снимка на Пригожин със сътрудник на президента на Централноафриканската република. Тя бе публикувана от Димитрий Ситий, който е шеф на Руския дом в столицата на ЦАР Банги. Ситий е санкциониран от САЩ не на последно място и заради връзките му с Пригожин. Твърди се, че снимката е била направена в хотел, собственост на семейството на Пригожин.

Самият Пригожин коментира преврата в Нигер в "Телеграм", обявявайки, че това е борба срещу "колонизаторите", които с помощта на терористи и бандити се опитват да запазят влиянието си в Африка. В същото време похвали и постиженията на Вагнер, отбелязва АРД.


По-далеч от властта в Москва


Появата на Пригожин демонстрира, че Путин или не желае, или не може да се освободи от човека, отговорен за "предателството", както той нарече бунта от 24 юни. Срещата му с шефа на ЧВК Вагнер и командири от групировката, провела се пет дни след опита за метеж, показа, че двамата са сключили сделка. Очевидно тя включва уговорката Пригожин да стои далеч от властта в Москва и от руската общественост. Медийната империя на Пригожин Патриот медия груп трябваше да бъде закрита. Поне това обяви в края на юни Евгений Зубарев, главен редактор на информационната платформа РИА ФАН, която е част от нея. Регулаторът Роскомнадзор премахна от интернет свързаните с групата уебсайтове. Централата на Пригожин в Санкт Петербург бе претърсена. Наредено бе и дружествата му в Русия да прекратят дейността си.

Пригожин загуби и важни политически позиции, тъй като бойците му вече не са разположени в Украйна и трябваше да предадат военното си оборудване. Успехите в Попасна, Соледар и Бахмут му дадоха правото публично да се противопоставя на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Както и да настоява за техните оставки.


Преместване в Беларус


В Беларус частите на Вагнер са достатъчно отдалечени от фронта, оставайки в същото време полезни, коментира АРД. От една страна те могат да продължат да бъдат използвани като заплаха срещу собственото военно ръководство. От друга - предоставят нови потенциални възможности за заплахи спрямо Запада. Полският премиер Матеуш Моравецки например предупреди, че бойци на Вагнер, намиращи се в близост до границата с Полша, биха могли да предприемат хибридни атаки с цел дестабилизиране на границата. Опозиционният вестник "Газета Виборча" обаче съзря в изказването му предизборна маневра. Беларус може да се превърне и в център за бизнеса на Пригожин. На 19 юли той регистрира там компанията "Конкорд Мениджмънт енд Кънсълтинг" като дъщерно дружество на своята руска едноименна компания, основана през 2003 година. Беларуската медия "reform.by" разкри, че тя е била регистрирана в Могилевския регион в източната част на страната.

Точно там е разположен и полевият лагер на Вагнер. Сателитни снимки показват, че в края на юни в района са били изградени убежища. А от средата на юли там са били паркирани други превозни средства, както и оборудване.


По-силно присъствие в Африка


Пригожин посети полевия лагер в края на юли. Вагнер ще събере силите си в Беларус, ще се подготви за нови мисии и ще засили присъствието си в Африка, обяви той. Малко след бунта от юни се появиха публикации, които твърдяха, че от бойците на Вагнер в Сирия е било поискано да подпишат нови договори с руското Министерство на отбраната или да се върнат обратно в родината си. Съмнително е обаче дали високоплатените професионални бойци на групировката биха били готови да се подчинят на военното ръководство като редовни войници.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Мали и Централноафриканската република са се обърнали към Вагнер с молба да гарантира сигурността на политическото им ръководство. Събитията в Русия не влияят на отношенията с партньорите и приятелите, увери Лавров.


Къде отиват приходите на Пригожин?


Засега липсват доказателства, че световната бизнес империя на Пригожин е била разбита и разделена между конкурентите му, посочва АРД. А подобно нещо често се случва на бизнесмените, загубили благоволението на Путин и хората му. Освен всички останали бизнеси Пригожин държи концесии за злато в Судан, петрол в Либия и Сирия, както и за злато, диаманти и дървен материал в Централна Африка. Независимата изследователска организация "Всички очи върху "Вагнер" оценява от бизнеса с дървен материал само в Централна Африка на близо 1 млрд. долара. А приходите само от една златна мина там - на около 2,7 млрд. долара.

Наскоро Путин потвърди, че през 2022 г. кетъринговата фирма на Пригожин за изхранването на руските войници в Украйна е получила от държавата най-малко 1 млрд. долара. Властите не разкриват къде отиват приходите на Пригожин от концесиите за суровини. Междувременно в края на юли руската Дума гласува губернаторите в регионите да имат право да създават собствени военни организации по време на война, военно положение и при мобилизация. Путин очевидно продължава да вижда полза в създаването на конкуренция между различните въоръжени групи, коментира АРД.




Снимка: в. Труд



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.