Хенри Кисинджър

Свързани новини

09.12.2023 07:12

Ето какво е казал Кисинджър за Русия в "последното си интервю"

Видян 10713 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последното интервю, което бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър даде преди смъртта си миналата седмица, държавникът изрази съжаление за липсата на диалог между САЩ и Русия в коментар, публикуван от Politico.

Кисинджър, чието противоречиво наследство попадна в центъра на вниманието, след като почина на 100-годишна възраст, беше лектор на виртуална дискусия, организирана от организацията с нестопанска цел World.Minds в средата на октомври. Основателят Ролф Добели заяви, че бившият американски служител е отговарял на въпроси на група хора, сред които историкът Найл Фъргюсън и бившият израелски министър-председател Ехуд Олмерт. Разговорът е бил посветен предимно на конфликта в Близкия изток.

Един от въпросите е бил дали днес САЩ и техните съюзници трябва да "изтласкат Русия и/или Китай от Близкия изток".

"Способността да изтласкаме тези сили от Близкия изток или да ги насърчим да играят положителна роля зависи основно от китайско-американските отношения. А те не се подобряват", отговаря Кисинджър.


Той призова Вашингтон да се "помири с Китай", като предупреди, че в Америка се формира нагласа, която не позволява това.


"В момента най-голямата трудност по отношение на Русия е, че не сме чули какво е нейното мислене, защото с нея изобщо не се води диалог", добави той.

Говорейки за продължаващата криза в Газа, той заяви, че решението за две държави вече не е жизнеспособно за израелците и палестинците. Той предложи Йордания да поеме контрола над Западния бряг и заяви, че от водещите арабски държави, включително Египет и Саудитска Арабия, зависи да обуздаят радикалите и да деескалират ситуацията.

"Опасявам се, че събитията от последните седмици ще ги принудят да заемат по-радикална позиция, а това ще доведе до ситуация, в която Съединените щати ще трябва да балансират уравнението", отбелязва Кисинджър.

Той се съгласи, че днес в света има криза на лидерството, тъй като хората с власт "не успяват да овладеят първостепенните концепции, основите и ежедневните тактики". Разчитането на насилствени конфликти за разрешаване на различията е заплаха за цивилизацията, предупреди той.


 Кисинджър почина поминалата сряда в дома си в Кънектикът. Руският президент Владимир Путин го нарече "изключителен дипломат" и "мъдър и далновиден държавник" в своето съболезнователно изявление.

Критиците обвиняват Кисинджър, че е насърчавал външната политика на САЩ, довела до смъртта на хиляди цивилни в страни като Камбоджа и Лаос.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2023 19:34

    Този дърт криминал, виновен за смъртта на милиони, вече е в ада и се вари в собствените си екскременти. Хитлер и Сталин сравнени с него са като момчета хористи от детския хор на БНР.Анатема!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Видим напредък ще постигнете с проектите

Видим напредък ще постигнете с проектите, които сте