Свързани новини

14.01.2021 09:31

ЕС одобри консумацията на насекоми от човека

Видян 4019 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците, предава Bloomberg.

Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно, постанови днес европейският регулатор по храните.

Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г. Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал и интерес от страна на гиганти като Cargill и Nestle.

„Брашненият червей помага да се създаде действително един нов източник на протеини за света по един по-устойчив начин“, коментира в интервю Хелене Зив, директор на отдел "Управление на риска и снабдяване с животински храни" към Cargill.

    „Ние сме много оптимистично настроени по отношение на неговите хранителни качества.“

Това е първата оценка на риска на насекомите като новаторска храна от EFSA, която предстои да се произнесе по още 14 други вида насекоми - от щурци до скакалци. Одобрението за жълтия брашнен червей ще създаде нови маркетингови възможности, заяви в интервю Андреа Гермини, ръководител на екипа за новаторски храни в базираната в Парма, Италия, EFSA. Регулаторът поясни обаче, че са възможни алергични реакции при консумацията на брашнените червеи.

Европа е в челните редици на процъфтяващата сцена на стартъп индустрията за отглеждане на насекоми с хранително предназначение, поставяйки ги като част от програмата си за устойчиво производство на хранителни продукти. Европейските власти насочиха значителни средства в изследвания и строеж на фабрики, като 27-те вече позволяват рибите, кучетата и котките да се хранят с брашно от насекоми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да