"Това е изключително положително послание и се надявам, че Владимир Владимирович Путин също го наблюдава и ще започне да разбира, че енергетиката, която се опита да използва срещу нас, постепенно се обръща срещу него".

Свързани новини

25.10.2022 13:23

ЕС обсъжда по-ниски цени за енергия от АЕЦ и ВЕИ

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министрите на енергетиката, които заседават в Люксембург, ще обсъдят предложението на Комисията за трайно разделяне на цените на газа от електричеството, съобщава "Политико". Ако го одобрят, това ще бъде най-голямата реформа на пазара на ток в ЕС от десетилетия.

Според документа, получен от "Политико", става дума за по-ниски цени за ядрена енергия и енергия от възобновяеми източници, разходите за които са ниски, а техните производители трупат астрономически печалби, като фиксират същите цени както и газостанциите. Въпросът е дали страните-членки ще могат да гарантират дългосрочни договори за енергия от възобновяеми източници, така че да запазят ниски цени за потребителите за дълъг период, обикновено 15 години.


Договорите би трябвало да се сключват чрез търгове, което означава, че ще спечели този, който предлага най-ниска цена. Министърът на търговията и индустрията на Чехия Йозеф Сикела съобщи на влизане, че хранилищата в ЕС вече са запълнени 95 на сто. Той отбеляза като положително послание факта, че вчера за първи път от август природният газ поевтиня под 100 евро за мегаватчас и добави:

"Това е изключително положително послание и се надявам, че Владимир Владимирович Путин също го наблюдава и ще започне да разбира, че енергетиката, която се опита да използва срещу нас, постепенно се обръща срещу него".

Също така страните-членки трябва да предотвратят изтичане на субсидирана енергия към държави извън Общността като Обединеното кралство и Швейцария, предупреждават експертите. Друг проблем са последствията от преразпределението на природния газ вътре в ЕС, който ще бъде също предмет на дискусии.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци