Дерогации за икономиите ще бъдат възможни за страни членки, които не са свързани с интерконектори с други държави от Общността, или могат да докажат, че капацитетът им за износ или вътрешната им инфраструктура за втечнен газ се използват за пренасочване на синьо гориво към други държави с пълен капацитет

Свързани новини

26.07.2022 14:32

Енергийните министри на ЕС постигнаха съгласие за икономия на природен газ

Видян 611 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Енергийните министри на страните-членки на ЕС постигнаха политическо съгласие за намаляване на потреблението на газ преди отоплителния сезон, съобщиха самите те в Туитър: "Това не беше мисията невъзможна! Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в "Туитър" Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, предаде БНР.

Постигнато е политическо споразумение да се намали потреблението на газ с 15 на сто от август до края на март догодина. Предвиждат се дерогации за страните с ограничени интерконекторни връзки с други държави-членки.

Регламентът, който бе приет от Съвета, предвижда възможност за задействане на "тревога от ЕС" за сигурността на доставките, като в този случай искането за намаляване на доставките ще бъде задължително. За да се случи това, е необходимо поне 5 страни членки да поискат Европейската комисия да задейства мярката.

Дерогации за икономиите ще бъдат възможни за страни членки, които не са свързани с интерконектори с други държави от Общността, или могат да докажат, че капацитетът им за износ или вътрешната им инфраструктура за втечнен газ се използват за пренасочване на синьо гориво към други държави с пълен капацитет.

Изключението ще се прилага също, ако страните са надвишили целите на капацитета за запълване, в случай, когато са силно зависими от газа за захранване на критичните им индустрии или неговото потребление се е повишило с поне 8 на сто през миналата година в сравнение със средното през последните 5.

Страните членки се съгласиха, че намаленото потребление не трябва да засяга домакинствата, здравеопазването и отбраната.

Държавите сега ще трябва да променят националните си планове, така че намалението на потреблението да бъде заложено в тях и редовно да докладват за работата в тази насока на Комисията. Регламентът е извънредна мярка и е предвидена за ограничено време. Тя ще се прилага в продължение на една година. Комисията може да реши да я удължи до май догодина, след като направи анализ на ситуацията. Тя трябва да бъде приета на писмена процедура през следващите дни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което