08.12.2008 10:19

Енергийната ни ефективност изостава в пъти

Видян 1654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проблемът с енергийната ефективност у нас се задълбочава, като в момента тя е от три до пет пъти по-ниска от тази на останалите страни в Европа. По този показател изоставаме пет пъти от Турция и три пъти от Гърция. Потреблението на енергия у нас е с 6,9% повече от средното за Европейския съюз. Близо 100 млн. лв. годишно ще се спестяват в България, ако бъдат приложени всички мерки, предвидени в новия закон за енергийната ефективност, твърдят експерти. Заради лошото ниво у нас в момента тези 100 млн. лв. се натрупват като загуба върху родната икономика. Най-големият и най-неефективен потребител на енергия у нас е самата енергетика. Общо 52% от загубите при преработката и преноса на енергия са от самата енергетика. За сравнение в Европа загубите са около 35 на сто. Увеличението на енергийната ефективност у дома в повечето случаи се дължи на употребата на високотехнологични и енергоспестяващи електроуреди, които обаче у нас са все още твърде слабо застъпени.


Междувременно омбудсманът Гиньо Ганев препоръча на Народното събрание да преразгледа промените в Закона за енергийна ефективност. Една от причините е, че европейската директива не налага задължително сертифициране на всички сгради, а предвижда това да става само за новопостроените. Както 19` писа в зависимост от постройката сумата, която ще се плаща от собствениците на жилища за издаване на технически паспорт на сградата, може да достигне и до 30 бона. От 10 000 до 15 000 лв. например ще трябва да се бръкнат съкооператорите в централния район на София около бул. „Витоша“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Свобода, пътешествие, приключения

Свобода, пътешествие, приключения, какво по-подходящо