Свързани новини

10.09.2021 10:24

Екодело срещу ТЕЦ Бобов дол – един съд, две различни решения

Видян 2364 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сдружение "За земята – достъп до правосъдие" е твърдо решено да доведе до край съдебната си битка срещу разрешителното, издадено от пернишката регионална екоинспекция на ТЕЦ "Бобов дол" да гори биомаса заедно с въглищата и минимален процент неопасни отпдъци, за което Кюстендилският административен съд се произнася с две коренно различни решения, съобщава Медиапул.

Въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, още от миналата година на няколко пъти декларира, че спира да гори отпадъци и дори обяви проекти за газификация и слънчеви панели върху сгроотвал. Екоорганизацията обаче иска да се изясни статусът с разрешителните, за да е сигурно, че окончателно е отрязан пътят за използване на други горива. Крайната цел е да се изсветлят и евентуално прекратят порочни практики на екоинспекциите да решават, че определени инвестиционни проекти нямат нужда от оценки за въздействието им върху околната среда (ОВОС).
През февруари 2020 г. Кюстендилският административен съд оставя без разглеждане жалбата на сдружението срещу решение на директора на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Перник от май 2018 г. С него се позволява допълване на предишно разрешително от 2016 г., според което не е необходимо да извършва ОВОС за намерението на централата за изгаря 0.5% неопасни отпадъци и 99.5% въглища. Така на мощността е позволено да прибави и 19.5% биомаса като гориво и да намали въглищата до 80 на сто, отново без да се извърши дори процедура по преценка на необходимостта от екооценка.

Обществеността не е била информирана на нито един етап от процедурата, а писмото не е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.09.2021 10:51

    Няма реформа, няма справедливост, няма смяна на системата, няма съд, няма прокуратура, има само кражби, спекулации, измами и пълни чекмеджета, НАТУРАЛИЗИРАНА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ по модела на БКП зад завесата ! Комунистите смениха лозунга си, "не е човек, а желязо" с "не е народ, а овце", което си е по-точно !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към