Свързани новини

11.01.2021 16:18

ЕК подкрепя програми за събиране на кръвна плазма у нас

Видян 1844 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия подбра 24 проекта, които ще изградят нови или ще разширят съществуващите програми за събиране на плазма от донори, възстановени от COVID-19, предаде Нова тв. Безвъзмездните средства се отпускат, след като през юли миналата година беше изпратена покана до всички обществени и нетърговски служби по кръвопреливане в ЕС да кандидатстват за финансиране за снабдяване с необходимото оборудване за събиране на реконвалесцентна плазма.


Инициативата се финансира чрез Инструмента за спешна подкрепа на обща стойност 36 милиона евро. Проектите, които ще се изпълнят в 14 държави членки (Белгия, България, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Словения) и Обединеното кралство, са национални или регионални и в повечето случаи ще включват разпределяне на средства до голям брой местни центрове за вземане на кръв или плазма (общо над 150).


Безвъзмездните средства ще подпомогнат закупуването на редица машини за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, включително комплекти за събиране, оборудване за съхранение, лабораторни изследвания и характеризиране на плазмата и организационните промени в кръвните центрове. Лечението включва преливане на реконвалесцентна плазма на болни пациенти, за да се повиши техният имунитет и способността им да се борят с вируса. Може също така да се предостави на промишлеността за пречистване на антитела с цел приготвяне на лекарствен продукт за COVID-19 (имуноглобулин).


Ефективността и на двата подхода се проучва в световен мащаб, включително в научноизследователските проекти на ЕС, финансирани по програмата „Хоризонт 2020“. И двете потенциални лечения разчитат на събирането на големи количества кръвна плазма, дарена от възстановените пациенти.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое