Свързани новини

18.09.2019 10:30

ЕК отпуска 35,4 млн. евро за кипърската турска общност

Видян 1324 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия отпуска 35,4 млн. евро за общността на кипърските турци с приетата си годишна програма за действие. Целта на предоставяната европейска финансова помощ, която вече достигна 555 млн. евро, е да подпомогне и улесни обединяването на етнически разделения Кипър, съобщава БНР.


С европейските средства ще бъде насърчавано икономическото развитие на общността на кипърските турци, нейната подготовка за достиженията на правото на ЕС, икономическата и социална интеграция между двете разделени кипърски общности.


Приоритетно ще се финансират проекти за подобряване на инфраструктурата и за опазване на околната среда. Ще бъдат приети и допълнителни мерки за утвърждаване на стандартите за здраве и безопасност на храните в окупираните територии на острова в съответствие с изискванията на ЕС. Предвижда се и изграждането на научни лаборатории в училищата.


Увеличава се също така европейското финансиране в подкрепа на гражданското общество и на съвместните инициативи на двете кипърски общности. Нова финансова помощ получават действащите технически комитети с участието на кипърски гърци и кипърски турци. За Комитета за опазване на културното наследство са предвидени допълнително 2,5 млн. евро, а за Комитета за изчезналите лица – 2,6 млн. евро.


Помощта за социално-икономическото развитие на общността на кипърските турци с цел обединяването на страната се предоставя по специална програма от ЕС. От 2006 г. досега тя достигна вече 555 млн. евро.


Съгласно договора за приемане на Република Кипър в Европейския съюз през 2004 г. кипърските турци са граждани на ЕС, но правото на ЕС не се прилага в северната част до решаването на Кипърския въпрос.


Преговорите по него бяха спрени преди повече от 2 години, а в момента се правят усилия за възобновяването им. Много важни за развитието на този процес са предстоящите в края на септември срещи на президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева